Flego: 2015. završili s 'viškom' od čak 16,3 milijuna kuna

Valter Flego na konferenciji za novinare (D. B. P.)
Valter Flego na konferenciji za novinare (D. B. P.)

Na današnjoj konferenciji za novinare, istarski župan Valter Flego predstavio je Godišnji izvještaj o ostvarenju Proračuna Istarske županije za 2015. godinu te se osvrnuo na ključne projekte i općenito na svoj rad u prošloj godini. Zadovoljan stanjem u županijskom proračunu i funkcioniranjem županijske uprave, Flego je istaknuo da je Županija zbog odgovornog i racionalnog rada, planirala čak 20 milijuna kuna manji proračuna što se, tvrdi župan, pokazalo dobrom taktikom.

Tako je prošle godine Istarska županija napravila značajne uštede u svom poslovanju, a najveće se odnose na plaće zaposlenika na kojima je lani ušteđeno 3 milijuna kuna. Flego je istaknuo da su gospodarski rast i nova radna mjesta, kao i efikasnija naplata prihoda, utjecali na bolje punjenje županijskog proračuna od planiranog, rekavši da su sredstva koja se uprihodovana više od plana, vraćana kroz rebalanse te su usmjeravana na razvojne projekte i programe.

-Unatoč svim izazovima, nismo odustali od provođenja prioritetnih razvojnih projekata i programa ključnih za dobrobit Istre. Naime, od ukupno raspoloživih proračunskih sredstva, namjenska su iznosila 158,9 milijuna kuna, a nenamjenska 162,6 milijuna kuna, rekao je Flego i dodao da je lani na investicije utrošeno gotovo 56,8 milijuna kuna. Po njegovim riječima, usprkos svim neizvjesnostima, Županija je lanjsku godinu završila s viškom od čak 16,3 milijuna kuna koji su preneseni u 2016. godinu.

Flego je posebno istaknuo da je čak 22,9 posto proračuna bilo usmjereno na brojne razvojne projekte i programe, rekavši da se provodilo ukupno 35 europskih projekata vrijednih 25 milijuna kuna. Među najznačajnijim investicijama prošle godine, izdvojio je početak gradnje pulske Opće bolnice, izgradnju Sveučilišnog kampusa i menze kao i izgradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina u Valturi.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter