Flamor - strast flamenca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo je vremena kad ovaj tip glazbe niste mogli cuti na španjolskom radiju, rekao je nedavno, nakon dubrovackog koncerta u veljaci ove godine, jedan od najznacajnijih i najutjecajnijih flamenco gitarista Paco de Lucia, izrazivši veliku srecu što je ovaj originalan, autentican glazbeni žanr, nastao pod utjecajem andaluških Roma, danas iznimno cijenjen u svijetu.

Toliko da se danas njime suvereno izražava i hrvatski sastav Flamor koji je publika jucer na festivalu Jazz is Back! u Grožnjanu tri puta vracala na scenu, nagradujuci ga za skoro dvosatnu srcanu izvedbu flamenco pjesama španjolskih autora, ali i tradicionalnih ciganskih orijentalnih pjesama, kao i vlastitih autorskih skladbi.

Nakon ovog nastupa ne cudi da su dosad u nekoliko navrata imali rasprodane koncerte u kultnom zagrebackom BP clubu. Boško Petrovic prekjucer ih je najavio kao tipicnu etno produkciju na jazz festivalu, duhovito kazavši da zadnjih deset, petnaest godina jazzeri u nedostatku ideja "kradu" etno glazbu diljem svijeta.

Nije bilo jucer u Balwan Cityju gracioznog flamenco plesa i onih tipicnih pokreta ruku i nogu, ali zato je puno strasti i snage bilo u isturenom srcanom, temperamentnom glasu pjevacice Nine Coric, cija hrapavost leži i emotivno pojacava ovaj specifican muzicki izricaj. Ne manje važna bila je vrsna izvedba gitarista Gorana Žegarca, uz bogatu ritam sekciju udaraljkaša Borka Rupene (za cahonom) te portugalskog bas gitarista Pedra Abreua.

No, Flamor ne forsira ocekivane flamenco obrasce; bilo je tu i balkanskog zvuka, ali i iznimno suptilnih glazbenih dionica poput lijepe i tužne pjesme Nine Pastori "Vagabundo" ili melodicne "Naci en Alamo" Dionysisa Tsaknisa. Dojam je da je Nina najsrcanije otpjevala tradicionalne ciganske istocne pjesme, poput pjesama "O'djila", "Hop hop hop" i "Caje Šukarije", možda i stoga jer je to glazbena etno tradicija i ovih naših prostora.

No, ništa manje uvjerljivo nisu zvucale ni tradicionalne flamenco pjesme "Ramona" i "Sevillanas el Adios", a posebno je lijepa, razlicitog, a bogatog aranžmana, bila "La Leyenda del Tiempo" Federica Garcia Lorce i Ricarda Pachona.

Sutra je u Grožnjanu u 21 sat na redu nastup gitarista Ante Gela i sastava Combinate.


Podijeli: Facebook Twiter