Flamenco jazz u porečkom Lapidariju

Basist Jack Grandjean, gitarist Serge Lopez i udaraljkaš Pascal Rollando
Basist Jack Grandjean, gitarist Serge Lopez i udaraljkaš Pascal Rollando

Tri talentirana glazbenika koja su društvene norme odvele u obične škole, a ljubav prema glazbi i autodidaktičko sviranje u nepovratne jazz vode, sinoć su u staru jezgru Poreča donijela andaluzijski flamenco.

Serge Lopez trio čine istoimeni gitarist rođen u Casablanci te Francuzi Jack Grandjean na bas-gitari i Pascal Rollando na udaraljkama, različitim vrstama bubnjeva koje je nadogradio vlastitim ručno izrađenim instrumentima. Iako bi netko mogao pomisliti da trio izvodi klasičnu etnoglazbu, većinu skladbi napisao je Lopez inspiriran roditeljskom Andaluzijom: kad je s dvadeset godina prvi put u životu posjetio Malagu, odustao je od rocka i električne gitare te počeo istraživati flamenco, bossa novu i druge latino ritmove, a svoje današnje kolege upoznao je na klupskoj sceni Toulousea.

Na sinoćnjem koncertu publiku su vodili u energično pljeskanje i nevjerojatne ritmične solaže, koje Pascal slaže na licu mjesta jer glazbu pamti isključivo po sluhu, do nježno otpjevanih balada s flamenco prizvukom i ljubavnom tematikom. Nepravedno bi bilo zaustaviti se na flamencu: Lopez se inspirira bossa novom, basist Grandjean uživa u pravom jazzu, a Pascal "lupa" po vlastitom osjećaju i njihovo je glazbeno komuniciranje ispunjeno simpatijama i poštenjem iz kojeg se osjeti dugogoodišnje prijateljstvo.

Na kraju je uslijedilo iznenađenje: publika je Lopezu otpjevala "Sretan rođendan" jer je svoju, nije nam htio reći koju, godišnjicu dočekao upravo u Poreču, dok je trio oduševljenoj publici nakon bisa pokazao iskonski flamenco koji uključuje samo ručno pljeskanje i pjevanje. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter