Flame - malware koji usisava osjetljive podatke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novootkrivena sigurnosna prijetnja može se širiti i bez interneta, snimati sadržaj zaslona i vaše razgovore, pratiti što tipkate na tipkovnici...

Otkriven je složeni ciljani cyber napad, cija je svrha bilo prikupljanje privatnih podataka iz zemalja poput Irana, Izraela, Sudana, Sirije, Libanona, Saudijske Arabije i Egipta.

U ruskoj sigurnosnoj tvrtki Kaspersky Lab, koja je objavila otkrice, kažu da je malware po imenu Flame u pogonu barem od kolovoza 2010. godine.

Opisali su ga kao jednu od najsloženijih sigurnosnih prijetnji dosad otkrivenu, pravi usisavac osjetljivih podataka, kako je rekao jedan britanski strucnjak. Vjeruju da iza njega stoji neka država, ali ne mogu biti sigurni o kome se radi, piše BBC.

Istraživanje napada obavljeno je u suradnji s Medunarodnom telekomunikacijskom unijom Ujedinjenih naroda. Otkrili su ga dok su proucavali drugi malware, nazvan Wiper, koji je navodno brisao podatke sa strojeva u Aziji.

Ciljani napadi malwareom, poput Stuxneta, nastojali su onesposobiti nuklearnu infrastrukturu (Iran) ili bi se pokušavali ubaciti u mreže da bi pokrali podatke (Duqu).

Flame, cini se, nije osmišljen da bi nešto onesposobio i uništio, vec da bi prikupio ogromne kolicine osjetljivih informacija. Da bi do njih došao, prati mrežni promet, snima sadržaje zaslona kad prepozna nešto potencijalno zanimljivo (e-mail, aplikacije za brbljanje), bilježi audio razgovore, špijunira tipkovnicu...

Jednom kad Flame zarazi racunalo, može mu se dodati više novih modula, namijenjenih izvršavanju posebnih zadaca.

Dosad je zarazio više od 600 racunala, u rasponu od pojedinaca, tvrtki i akademskih institucija do državnih sustava. Iranski strucnjaci pripisali su mu nedavne masovne gubitke podataka.

Velik je 20 MB, dvadesetak puta veci od Stuxneta. Kao i zloglasni prethodnik, ne treba vezu s internetom da bi se širio, a može i doci do drugih uredaja, koji su sa zaraženim povezani preko Bluetootha.

Procjenjuje se da ce trebati nekoliko godina prije no što ga strucnjaci uspiju proanalizirati. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter