Flamanski desnicari pokrenuli stranicu protiv imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Flamanska krajnje desna stranka Vlaams Belang (Flamanski interes) pokrenula je u utorak internetsku stranicu na kojoj ce gradani moci iznijeti pritužbe na ponašanje ilegalnih imigranata u Belgiji, što su nevladine udruge za borbu protiv rasizma oštro osudile.

Vlaams Belang slijedi primjer nizozomske Stranke za slobodu Geerta Wildersa, koja je nešto ranije pozvala nizozemske gradane da prijave sve probleme koje imaju zbog boravka stranaca iz srednje i istocne Europe, što je izazvalo žestoke osude Europskog parlamenta i udruga za zaštitu ljudskih prava.

Celnik Vlaams Belanga Filip Dewinter je rekao da je ta internetska stranica potrebna zbog "desetaka tisuca ilegalnih imigranata u belgijskim gradovima", a gradani su pozvani da prijave sve slucajeve zloporaba socijalne pomoci, rada na crno i kriminala.

Direktor Centra za jednakost i borbu protiv rasizma Jozef De Witte oštro je osudio tu inicijativu, kazavši da ga podsjeca na mjere koje su nacisti 1930-ih godina poduzimali u Njemackoj ili na postupke istocnonjemacke tajne policije poslije Drugog svjetskog rata.

- To je potpuno nezakonito i Filipe Dewinter to zna vrlo dobro. On želi šokirati i provocirati, rekao je De Witte za belgijske medije.

Vlaamse Belang je nasljednik Vlaamse Bloka, stranke cije je djelovanje 2003. godine zabranio belgijski ustavni sud zbog rasistickog govora mržnje i poticanja na likvidaciju imigranata.

Na zadnjim parlamentarnim izborima u lipnju 2010. Vlaams Belang je osvojio 12,5 posto glasova u Flandriji, sjevernoj belgijskoj regiji, u kojoj se vecina politickih stranaka zauzima za što vecu samostalnost te pokrajine, cemu se protivi frankofono stanovništvo u južnoj belgijskog pokrajini Valoniji i u glavnom gradu Bruxellesu.


Podijeli: Facebook Twiter