Fizioterapeuti obučeni i za rad s neurorizičnom djecom

Pacijenti sada u jednoj sobi dobiju kompletnu terapiju, nema više seljakanja od sobe do sobe (D. ŠTIFANIĆ)
Pacijenti sada u jednoj sobi dobiju kompletnu terapiju, nema više seljakanja od sobe do sobe (D. ŠTIFANIĆ)

Fizikalna terapija i rehabilitacija u pulskoj Općoj bolnici preseljena je u novu zgradu, bivšu psihijatrijsku polikliniku ispod Rektorata Sveučilišta Jurja Dobrile. Iz podruma stare zgrade ginekologije morali su iseliti prije dva tjedna jer će se tamo smjestiti kotlovnica za obnovljenu bolnicu, a novi prostor u prizemlju - na danjem svjetlu, što i pacijente i terapeute posebno raduje - tek je privremeno rješenje.

Pet novih fizioterapeuta

Voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Gordana Humar kaže da im je rečeno da će za godinu dana, možda i do kraja ove godine, Objekt broj 2 biti spreman za useljenje. Suteren u novoj zgradi koja niče na mjestu nekadašnjeg bolničkog parka dijelit će s Odjelom za dijalizu i dnevnom bolnicom.

- Sada za fizikalnu terapiju imamo stotinjak kvadrata manje, ali je prostor posve uvjetan i dobro smo se smjestili. Jedino što nemamo uvjeta za postavljanje kade i do daljnjega nećemo imati hidroterapiju i terapiju parafinom. Lani smo zaposlili troje novih fizioterapeuta, prije mjesec dana još njih petero i sada imamo 39 terapeuta, dovoljno da možemo organizirati rad u dvije smjene. Fizijatrijske ordinacije zasad ostaju na staroj lokaciji, u zgradi iznad Hitne medicinske službe, ali u novoj zgradi bit ćemo svi zajedno, imat ćemo stotinjak kvadrata više, četiri specijalističke ambulante, umjesto hidromasaže imat ćemo tzv. habath kadu za individualne vježbe u vodi, zatim tri galvanske kupke, a planiramo raditi i ultrazvučnu dijagnostiku lokomotornog aparata i elektromilografiju, najavljuje dr. Humar, a u novoj bolnici bit će i aparata koji se koriste u suvremenoj fizikalnoj terapiji kao što su laseri, radiovalovi, Compex, biofeedback i drugi.

U pulskoj bolnici rade tri specijalistice fizijatrije, ali jedna ima i subspecijalizaciju iz reumatologije i tri dana u tjednu vodi reumatološku ambulantu. Zato je zatraženo odobrenje Ministarstva za zapošljavanje jednog "gotovog" fizijatra. Uz specijalizanta koji je sada na obuci u Zagrebu, zatražene su još dvije specijalizacije radi pripreme za odlazak liječnika u mirovinu. U ambulantama se dnevno pregleda 70-ak pacijenata, a na terapiji ih, računajući obje smjene, bude i 350-400 na dan.

- Svi novozaposleni na fizikalnoj terapiji su viši fizioterapeuti s dodatnom edukacijom. Sada imamo Bobath terapeuta za odrasle i terapeutkinju educiranu za neurorazvoj po Bobath konceptu, terapeute specijalizirane za ortopedske pacijente, sportske ozljede i limfnu drenažu. Zato sada možemo početi raditi i s neurorizičnom djecom koja će ovdje prolaziti prvu rehabilitaciju, u dobi do godine dana. Od prošlog tjedna imamo za njih spremnu prostoriju i primili smo prvog malog pacijenta. Doktor koji je sada na specijalizaciji iz fizijatrije također će proći "Goljak" i druge ustanove u zemlji gdje se provodi neurorazvojna rehabilitacija. Stvaramo tim za rad s tako malom djecom, kaže glavna fizioterapeutica Lara Elezović, koja se specijalizirala za neurorehabilitaciju.

Na pitanje kako to da u čekaonici nismo zatekli uobičajene gužve kaže da je to zbog novouvedenog integriranog pristupa fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji. Naime, pacijent sada u jednoj sobi dobije kompletnu terapiju koju je liječnik propisao, nema više seljakanja od sobe do sobe. Otprilike svakih pola sata uđu novi pacijenti, radi se u sobama gdje je više aparata i stolova, i čekaonica je za to vrijeme prazna. "Povratne su informacije odlične. Ljudi su time jako zadovoljni, imaju gotovo individualan pristup, jer je terapeut posvećen jednom pacijentu i prati ga od njegove prve do zadnje terapije", kaže Elezović.

Fizioterapeuti na odjelima

Od jučer još je jedna organizacijska novost - devet fizioterapeuta radi na bolničkim odjelima, s hospitaliziranim pacijentima. Petero ih je u Službi za kirurške bolesti te po dvoje na neurologiji i internoj, s tim da pacijente na kirurgiji pokrivaju sedam dana u tjednu. Glavna fizioterapeutkinja Lara Elezović pobornica je specijalizacije struke, što je, veli, tendencija i u školovanju fizioterapeuta koji sve više nastavljaju obrazovanje na stručnom i diplomskom studiju te se uz rad dodatno educiraju u smjeru koji izaberu. Specijalizaciju svakog pojedinog terapeuta, kaže Elezović, poštivat će i u raspodjeli posla, koliko to bude moguće s obzirom na broj zaposlenih i potrebe pacijenata. (Duška PALIBRK, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter