Fizička spremnost spasilaca jamstvo je sigurnosti kupača

Najbolji istarski spasioci odmjerili su svoje trkačke i plivačke sposobnosti
Najbolji istarski spasioci odmjerili su svoje trkačke i plivačke sposobnosti

Završeno je peto godišnje sportsko natjecanje u organizaciji Istarskog spasilačkog kluba Boškarini. Tijekom dva dana na plažama Valkane u Puli i na medulinskoj Bijeci najbolji istarski spasioci odmjerili su svoje trkačke i plivačke sposobnosti. Spasilačka natjecanja održavaju se i na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, a spasilački sport u usponu je zadnjih desetljeća. Prvo državno natjecanje u Hrvatskoj održano je 2006. u Zatonu, a prvo svjetsko natjecanje bilo je davne 1955. u Parizu.

Tri discipline

- Većina se spasilačkih intervencija na istarskim plažama odnosi na pružanje prve pomoći pa je vrlo bitno brzo i spretno reagirati, jer svaki izgubljen trenutak na putu do žrtve smanjuje učinkovitost intervencije. Pri težim slučajevima, koji su srećom rijetkost, brza reakcija još je važnija, a na ovakvom se tipu natjecanja zapravo vidi koliko su spasioci fizički spremni, kaže Marin Pekica iz Istarskog spasilačkog kluba Boškarini.

Ove godine natjecali su se u tri discipline, pojedinačno u utrci na vodi i osvajanju zastavica te u timskoj utrci spašavanja s plutačom. Najboljim plivačima pokazali su se Stefan Koroman i Mihael Matika iz Spasilačkog servisa te Goran Brenko, spasilac Općine Medulin, dok su najbolje plivačice bile Anđela Vrljić, Stefani Valković (obje Spasilački servis) i Ana Ajduković (Općina Medulin). U trci osvajanja zastavica zlato je osvojio Paolo Živić, a slijede ga Saša Kutlača i Goran Brenko, svi su spasioci Općine Medulin. U ženskoj kategoriji najbrža je bila Valeria Kirac (Općina Medulin), a nakon nje plasirale su se Tea Bašić (Arenaturist) i Brigita Šimunac (Općina Medulin).

Najbolji timovi

Najbolji mješoviti tim u timskoj utrci čine Marko Vujičić, Stefan Koroman i Anđela Vrljić. Drugo mjesto je osvojio tim u sastavu Darko Privrat, Danijel Človek i Bojan Vuković, a treći su bili Paolo Živić, Marijan Sinčić i Izidor Munjina. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Crvenog križa Istarske županije, Općine Medulin, Arenaturista, Spasilačkog servisa te Optike Nataša. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter