Fitch snizio rejting Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Fitch izmijenila je u četvrtak prognozu za hrvatski rejting iz stabilne u negativnu, navodeći kao razlog usporavanje konsolidacije proračuna.

Fitch je istodobno potvrdio važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB'.

Javne financije i dalje su ključne za kreditni rejting zemlje, ističu iz Fitcha navodeći kako prijedlog proračuna kojeg je Vlada nedavno objavila dovodi u pitanje vjerodostojnost plana srednjoročne fiskalne konsolidacije koji je nužan za svođenje duga na održivu razinu.

Upozoravaju kako se u hrvatskom državnom proračunu za iduću godinu predlaže povećanje konsolidiranog deficita opće države s ovogodišnjih 3,5 posto BDP-a na 3,8 posto u 2013. Izmjena fiskalnih planova u prvoj godini mandata Vlade smanjuje vjerodostojnost njene fiskalne strategije, ocjenjuju u Fitchu.

Napominju kako se Fitchova rujanska izmjena prognoze u stabilnu upravo temeljila na najavama hrvatske Vlade da će srednjoročnu fiskalnu strategiju uskladiti s Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji predviđa godišnje smanjenje rashoda za 1 posto BDP-a dok se ne uravnoteži proračun.

"Očuvanje investicijskog rejtinga zahtijeva od Hrvatske da stabilizira javni dug u srednjoročnoj perspektivi i da ga počne smanjivati. Revidirani fiskalni ciljevi teško da su s time u skladu", drže u Fitchu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter