Fitch digao prognozu hrvatskog rejtinga na stabilnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings danas je revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

Revizija prognoze za hrvatski rejting odražava napredak vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove s kojima je Hrvatska suočena, navodi se, između ostaloga, u današnjem priopćenju Fitcha.

Međutim, kako se ističe, implementacijski rizici su veliki, a izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi. Aktualna je procjena Fitcha da će hrvatski BDP realno pasti ove godine 1,7 posto, a da bi u srednjem roku rastao po "anemičnoj" stopi od 1,5 posto. 

Javne financije i dalje su ključni faktor za rejting, ističu u Fitchu, upozoravajući da je dinamika hrvatskog javnog duga na dulji rok neodrživa bez vjerodostojnog srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije.

"Odluka o reviziji prognoze hrvatskog rejtinga na stabilnu stoga je utemeljena na ustrajavanju hrvatske vlade na štedljivoj srednjeročnoj fiskalnoj politici u skladu sa zahtjevima propisanima zakonom o fiskalnoj odgovornosti", naglašavaju u Fitchu.

Agencija pozitivno ocjenjuje nastojanja vlade da poboljša naplatu poreza i suzbije poreznu evaziju. "Takva su nastojanja dobro usmjerena i urodila su plodom u kratkom roku", drže u Fitchu.

Procjenjuju ujedno da će zahvaljujući izmjenama radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora plaće u javnom sektoru postati fleksibilnije i bolje usklađene s gospodarskim ciklusom.

Ključni je izazov s kojim se vlada suočava dodatno smanjenje deficita i provedba strukturalnih reformi u kontekstu duljeg razdoblja slabog gospodarskog rasta, podsjećaju uz ostalo u Fitchu.  

Kao moguće "okidače" koji bi negativno utjecali na rejting Hrvatske, u Fitchu izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnih ciljeva te pritiske na bilancu plaćanja koji bi kroz dulje razdoblje doveli do pada deviznih rezervi, primjerice zbog zaoštravanja krize u eurozoni.

Nasuprot tome, ispuni li vlada svoje proračunske ciljeve, stabilizira li udio javnog duga i ostvari li ponovo održivi rast BDP-a, to bi stabiliziralo rejting. Napredak u strukturnim reformama također bi pozitivno utjecao na rejting, zaključuje se u priopćenju Fitcha.

Milanović: Hvala građanima na strpljenju

Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je, u povodu objave agencije Fitch, da je to vrlo mali, ali važan korak naprijed te je zahvalio hrvatskim građanima na strpljenju istaknuvši da promjena nema "preko noći".

"Molit ću građane za još malo strpljenja jer je situacija i dalje teška i neće trajati kratko", kazao je Milanović u sjedištu SDP-a u Zagrebu, uoči sjednice stranačkog Predsjedništva.

Linić: Potvrda dobrog rada Vlade

Revizija naviše prognoze kreditnog rejtinga za Hrvatsku agencije Fitch Ratings potvrda je dobrog rada hrvatske Vlade i povjerenja u njezine planove, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić.

"Ta revizija znači da su ocjene kreditnih agencija o radu Vlade u prvih devet mjeseci pozitivne u dijelu koji se odnosi na štednju, naplatu prihoda, poreznu reformu i rasterećenje privrede te u onome dijelu koji jasno govori da ćemo dio deficita financirati i privatizacijskih prihodima", rekao je Linić.

U nizu loših vijesti, s obzirom na gospodarski pad i pad industrijskih djelatnosti, to je znak da još ima povjerenja u Hrvatsku i one koji njome upravljaju te da se možemo nastaviti boriti onako kako je Vlada predvidjela, kaže Linić.

Fitch je, po njegovom mišljenju, honorirao i program Vlade za smanjenje uvoza. Ustvrdio je da Vlada nosi teret rizika vraćanja inozemnih dugova kao i da je politika Vlade u idućem razdoblju provedba fiskalne odgovornosti. "To će održavati naš rejting, a napuštanje takva politike značit će pad rejtinga", rekao je Linić.

Dodao je da premijer Milanović inzistira da se proračun za ovu godinu ostvari prema planu, kao i planirane uštede, te da se ministri koji još imaju određenih poteškoća s prekoračenjima u isplatama plaća moraju to uskladiti s programom Vlade. 

Na pitanje što očekuje od drugih rejting agencija, izjavio je da pada rejtinga ne bi smjelo biti nakon ovakve ocjene Fitcha.

Na upit kako će konkretno ocjena Fitcha utjecati na kretanje kamatnih stopa, rekao je da su kamate na domaćem tržištu za kratkoročno kreditiranje prihvatljive i kreću se od 2,5 do 4 posto. Kod međunarodnih kredita, dodao je, Vlada ne planira prije ožujka ili travnja izaći na inozemna tržišta, a dotad treba puno učiniti na daljnjim uštedama i podizanju gospodarske i investicijske aktivnosti. U ovom trenutku, kako je rekao, nema potreba za refinanciranjem potreba državnog proračuna. (Hina)

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter