Fiskalne blagajne od 1. srpnja i na tržnicama

 (N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Fiskalizacija za ugostitelje te velike i srednje tvrtke počela je 1. siječnja. U drugom koraku, 1. travnja, obuhvatit će trgovce, a od 1. srpnja sve ostale na koje se odnosi.

Tada će u sustav fiskalizacije ući i trgovci koji sada ne izdaju račune a prodaju robu na tržnicama i otvorenim prostorima, izjavila je Kornelija Sirovica, savjetnica i urednica časopisa Računovodstvo i financije, na danas održanom predavanju u prepunom kinu Valli u Puli gdje je iznijela porezne novine.

Njezina izjava da će fiskalizacija obuhvatiti i trgovce na tržnici izazvala je reakciju istarskih računovođa. Za nekoliko stotina okupljenih to je bilo najveće iznenađenje te je izazvalo negodovanje.

Sirovica je pojasnila da račune na tržnicama i u trgovinama na otvorenom neće trebati izdavati svi. Izuzetak će biti oni koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode.

- Ako jedan poljoprivrednik bude prodavao vlastite i tuđe proizvode, morat će biti u sustavu fiskalizacije i samo te tuđe proizvode prikazivati u fiskalizaciji, a svoje ne. Ukoliko bude prodavao vlastite poljoprivredne proizvode u zatvorenom prostoru, neće biti izuzet od fiskalizacije, zaključila je Sirovica. (P. GREGOROVIĆ)

Porezna uprava o uvođenju fiskalizacije na tržnici

Prodavačice na tržnici koje prodaju voće i povrće te izdaju račune putem fiskalne blagajne internetnom povezane na server Porezne uprave - je li to slika kakvu ćemo gledati nakon 1. srpnja na tržnicama? Potražili smo odgovore na ta pitanja u Poreznoj upravi. Od našeg izvora na visokoj funkciji u upravi, koji nije želio da objavimo njegove podatke, doznali samo da su predviđena dva modela izdavanja računa na tržnicama.

- Ako prodavači s tržnice nisu u sustavu PDV-a, ali su paušalci plaćanja poreza na dohodak, račune će od srpnja izdavati svojim kupcima iz blokova koje će im ovjeriti Porezna uprava. Svi ostali će morati imati s fiskalnu blagajnu spojenu internetskom vezom s Poreznom upravom, rekao nam je naš sugovornik te pojasnio da je usvajanje tog dijela zakona previđeno do 1. srpnja.

 


Podijeli: Facebook Twiter