Fiskalne blagajne 1. travnja ulaze u ordinacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I liječničke ordinacije u privatnoj praksi od 1. travnja postat će obveznici fiskalizacije, a isto očekuje i veće privatne ustanove, poput privatnih poliklinika na koje se Zakon o fiskalizacije primjenjuje od 1. srpnja. Privatnu praksu u prvom slučaju Zakon o fiskalizaciji tretira kao samostalnu djelatnost zdravstvenih djelatnika koji su kao takvi bez iznimke obveznici fiskalizacije. 

Većina privatnih ordinacija spremno će dočekati fiskalizaciju, za koju su uz odgovarajući informatički program koji uglavnom svi imaju od ranije, trebali od Fine dobiti certifikat za fiskalizaciju, a iako mnogi smatraju da će uvođenje fiskalizacije u privatne ordinacije također povećati porezne prihode, u neslužbenim razgovorima s privatnicima može se doznati da gotovo svi pacijenti danas zahtijevaju račun, unatoč tome što na temelju takvih računa više nema poreznih olakšica.

Osim toga, tu je i kartično poslovanje koje – dijelom zahvaljujući recesiji – danas primjenjuje većina privatnih ordinacija. 

Nejasnoće oko fiskalizacije u zdravstvu, međutim, postoje u slučaju onih liječničkih ordinacija koje uz privatnu praksu imaju i ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Prema članku 5. zakona, obveznici fiskalizacije nisu, primjerice, izabrani liječnici koji naplaćuju dio usluge do pune cijene, a Hrvatska liječnička komora još je početkom godine Ministarstvu financija poslala upit gdje se među ostalim postavlja pitanje što je s ostalim zdravstvenim uslugama koje izabrani liječnik u mreži javne zdravstvene djelatnosti  kao ostale usluge može naplatiti korisnicima. 

Kako se može vidjeti na internetskim stranicama Hrvatske liječničke komore, odgovor resornog ministarstva još uvijek nije stigao. U Komori smatraju da važeći tekst zakona obvezu fiskalizacije nameće ugovornim liječnicima privatne prakse u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, iako i oni poput izabranih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rade u mreži javnozdravstvene službe sa sklopljenim ugovorom s HZZO-om.

Pružene usluge ovi izvanbolnički specijalisti ne naplaćuju direktno korisnicima, već račune za obavljenu uslugu fakturiraju HZZO-u. U Hrvatskoj liječničkoj komori smatraju da bi obaveze fiskalizacije trebalo osloboditi sve ordinacije koje rade u mreži javne zdravstvene zaštite ako se radi o gotovinskom prometu kojim se naplaćuje sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite. (B. ČALUŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter