Fiskalizacijski sustav pada 1. studenoga?

Mogu li hakeri opet naći "rupu"? (REUTERS)
Mogu li hakeri opet naći "rupu"? (REUTERS)

Je li napad na hrvatski fiskalizacijski sustav moguć? Je li u pitanju realna prijetnja? To su pitanja koja se mogu postaviti nakon što se pojavila informacija da hakerski krugovi razmišljaju o mogućnosti novog velikog napada u Hrvatskoj. Napad je, kako se moglo čuti na skupu menadžera sigurnosti "Hrvatski dani sigurnosti" održanom u Opatiji, planiran za početak studenog. Hoće li se, kao tijekom velikog napada uoči pristupanja Hrvatske EU raditi o "običnom" DDos (Distributed denial of service) napadu ili je pak u planu nešto ozbiljnije za sada je neizvjesno. Međutim, cyber-stručnjaci došli su do zaključka, utemeljenog među ostalim i na analizama hakerske komunikacije, da bi ovaj napad mogao biti puno organiziraniji od onog s početka ljeta.

Kako smo već izvijestili, hakeri iz Hrvatske, koji su se prezentirali kao "Croatian Revolution Hackers", sada su se povezali s "kolegama" iz BiH i Srbije. Tamo je pak, tvrde analitičari, računalno podzemlje izuzetno jako, zbog čega bi novi napad što se očekuje početkom studenog mogao biti složeniji.

Datum napada uklapa se u poziv što ga je uputila skupina Anonymous. Najavljuju novo veliko okupljanje u Londonu upravo 5. studenog, a svoje pristaše osim na marš "Vendetta" (Osveta) pozivaju i na hakerske napade na računalne sustave vlada i vladinih institucija.

Iz tog poziva očito se rodila i ideja o mogućnosti upada u hrvatski fiskalizacijski sustav. Budući da je nakon posljednjeg napada na Poreznu upravu u lipnju ove godine taj sustav "zakrpan" možda i nije izvjesno da bi mu hakeri uspjeli ozbiljnije naštetiti, no usporavanje rada cijelog sustava imalo bi za domaće financije jednako pogubne posljedice. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter