Fiskalizacija: Zatvorena 3 objekta, 1 već otvoren

Danas je opet otvoren rovinjski kafić koji je bio zapečaćen proteklog petka (N. O. R.)
Danas je opet otvoren rovinjski kafić koji je bio zapečaćen proteklog petka (N. O. R.)

U Istarskoj županiji dosad su zatvorena tri objekta zbog nepoštivanja odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Jedan od njih, onaj rovinjski, već je otvoren nakon uklonjenih nepravilnosti. Vlasnik caffe bara Teo, Kristijan Ćavar u utorak ujutro otvorio je popularni rovinjski kafić, uz obrazloženje da je sada sve u redu i da uistinu o tome svemu ne želi razgovarati.

Podsjećamo, lokal su u petak zapečatili inspektori Porezne uprave jer se vlasnik nije pridržavao odredaba Zakona o fiskalizaciji.

Iz Porezne nam zbog poslovne tajne nisu htjeli otkriti gdje se nalaze preostala dva lokala niti zbog čega su zatvorena. Od utorka 8. siječnja do proteklog ponedjeljka 35 inspektora Porezne uprave provelo je 478 nadzora u Istarskoj županiji te utvrdilo 18 nepravilnosti.

Na državnoj razini 362 inspektora obavila su 4.676 nadzora, a nepravilnosti je bilo 323. Vlasnicima zatvorenih lokala dan je rok od dva dana da usklade nepravilnosti, u suprotnom im lokali neće biti otpečaćeni. Iako je ravnateljica Porezne uprave najavljivala da inspektori u prvim kontrolama neće novčano kažnjavati, iz pouzdanih izvora doznajemo da prekršiteljima slijede i novčane kazne, koje u pojedinim slučajevima mogu biti rigorozne. Naime, zakon ne predviđa izuzeće od plaćanja kazni, doznajemo od našeg izvora.

Dakle, onaj tko ne izda račun sa svim propisanim podacima kaznit će se iznosima od 10.000 do čak 50.000 kuna. Odgovornoj osobi slijedi kazna od tisuću do 50 tisuća kuna. Kupac koji ne zadrži račun i ne pokaže ga na zahtjev inspekcije ostat će bez 200 do 2.000 kuna. S pet tisuća do čak pola milijuna kuna kaznit će se obveznik fiskalizacije koji, uz ostalo, ne nabavi digitalni certifikat te ukoliko u roku od dva dana, računajući od dana u kojem je došlo do prekida veze, ne uspostavi elektroničku vezu te ne dostavi sve izdane račune poreznicima.

U Istri, međutim, uzmemo li u obzir broj nadzora, nije bilo puno nepravilnosti, njih 3,7 posto. Najviše ih je, 19 posto, bilo u Koprivnici, potom u Zagrebu (17 posto ili 96 nepravilnosti) te u Požegi (12,6 posto). U Zagrebu je, pritom, i u apsolutnom broju bilo najviše prekršitelja. (M. V. I., N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter