Fiskalizacija: Ugostitelji spremni za inspekciju

Pulski ugostitelji uredno izdaju fiskalne račune
Pulski ugostitelji uredno izdaju fiskalne račune

Inspektori su jučer trebali krenuti u kontrolu primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno provjeravati izdaju li ugostitelji, velike i srednje tvrtke, koje je obuhvatio prvi val fiskalizacije, tzv. fiskalne račune.

Da bi uopće izdali takve račune, poduzetnici su trebali nabaviti fiskalne kase, izravno povezane s Poreznom upravom, koja odobrava svaki račun prije nego što bude isprintan. Prema najavi Nade Čavlović Smiljanec, ravnateljice Porezne uprave, inspekcija neće odmah kažnjavati prekršitelje, već će im ostaviti tri dana da isprave nedostatke. U suprotnom, objekt će im biti zatvoren.

Prema nekim najavama, od 28.000 obveznika, njih 18 tisuća je instaliralo fiskalne blagajne, a čak deset tisuća nije, pa je inspekcija odlučila pronaći one koji su se oglušili o zakon.

Međutim, za našeg obilaska kafića u središtu Pule od inspekcije nije bilo ni i, iako su nam u jednom kafiću na Korzu rekli da su ih inspektori obišli jučer. No, nisu imali što pronaći jer fiskalna blagajna u ovom kafiću funkcionira besprijekorno.

Doduše, na pulskoj tržnici bilo je nekih objekata koji su bili zatvoreni, pa možemo pretpostaviti da nisu stigli uvesti fiskalne blagajne, a moguće je da su zatvorili i zbog slabog prometa ili nekih drugih razloga. Uglavnom, svi koje smo obišli instalirali su fiskalne kase, što se lako može provjeriti i uvidom u račun, na čijem je dnu ispisan tzv. jedinstveni identifikator računa (JIDR) ili zaštitni kod. Ta brojka znači da je račun, prije nego što je ispostavljen kupcu, ovjeren u Poreznoj upravi.

Iako ih je većina bila zadovoljna radom fiskalnih blagajni, neki ugostitelji požalili su se da na ispis računa čekaju po 30-ak sekundi.

- Ljudi se žure, kupe cigarete i žele otići, ne da im se čekati pa odlaze bez računa, kazala nam je prodavačica u jednom kiosku.

Neki ugostitelji kažu da na prvi račun čekaju 5, 6 sekundi, "dok ne krene veza", a kasnije sve teče normalno.

U cafe baru Kantun u zgradi Tržnice kažu da su na softver potrošili 1.600 kuna.

- Nije to ništa novo. Računi su se i prije morali plaćati, radi se samo o dodatnoj kontroli. Najviše se halabuke diglo oko cijene fiskalnih kasa, kažu u tom kafiću.

Kupci također moraju biti na oprezu - ne budu li imali račun i ne pokažu li ga na zahtjev inspekcije, mogu biti kažnjeni iznosom od 200 do 2.000 kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio A. KANCELAR)

U deset dana Porezna zaprimila 20 milijuna računa

Iz Porezne uprave navode da je od 27. prosinca 2012. od 10 sati, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije, do 6. siječnja u 7 sati sustav zaprimio 20.300.660 računa od 11.508 različitih OIB-a te 53.141 zapisa za poslovne prostore obveznika fiskalizacije od 11.233 različitih OIB-a.

Naglašavaju da od samog početka rada nije bilo niti jednog prekida, niti je sustav radio otežano. Porezna uprava dnevno ima potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave.

U Istri dosad jedan prekršaj - u Pazinu

Po jučerašnjim podacima Porezne uprave, do 13 sati u Istri je zabilježen samo jedan slučaj u kojem je obveznik fiskalizacije bio u prekršaju, i to Pazinu, s time da je u tijeku bilo još nadzora. Kontrole će se nastaviti sve do petka, 11. siječnja. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter