Fiskalizacija: U Puli se izdaju uredni računi

Porezna uprava uz pomoć građana i nagradne igre kreće u raskrinkavanje utajivača (N. LAZAREVIĆ)
Porezna uprava uz pomoć građana i nagradne igre kreće u raskrinkavanje utajivača (N. LAZAREVIĆ)

Počela je akcija "Bez računa se ne računa" kojom Porezna uprava uz pomoć građana kani suzbiti sivu ekonomiju, utaju poreza i uvesti reda u promet gotovinom. U Ministarstvu financija su, naime, izračunali da je zbog neizdavanja računa ili ponovnog ispisivanja već izdanih računa državni proračun oštećen za čak milijardu kuna.

Zato u raskrinkavanju utajivača traže pomoć građana, koji mogu sudjelovati u nagradnoj igri: prikupiti 20 originalnih fiskalnih računa, poslati ih Hrvatskoj lutriji, koja će najsretnijima dodijeliti potrošačke kartice HPB-a od 10.000, 15.000 i 20.000 kuna koje nisu zamjenjive za novac.

Za tri nagrade u četiri kola mogu konkurirati svi koji prikupe račune izdane od 1. veljače ove godine. Osim toga, građani mogu prijaviti nepravilnosti na besplatan telefon 0800 1001 te provjeriti valjanost računa slanjem SMS-a na broj 61547, kao i putem web-stranice Ministarstva financija - Porezne uprave.

Pokušali smo provjeriti izdaju li u pulskim dućanima i ugostiteljskim objektima ispravne račune. Prikupili smo 15-ak računa i svi su sadržavali kod koji je najčešće ispisan na dnu. Iz toga se može zaključiti da pulski obveznici poštuju Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom jer im se sasvim sigurno ne isplati kockati s propisima i poreznicima.

Naime, kazne za prekršitelje su rigorozne: onaj tko ne izda račun sa svim propisanim podacima kaznit će se iznosima od 10.000 do čak 50.000 kuna. Odgovornoj osobi u tvrtki obvezniku fiskalizacije slijedi kazna od tisuću do 50 tisuća kuna.

Kupac koji ne zadrži račun i ne pokaže ga na zahtjev inspekcije ostat će bez 200 do 2.000 kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter