Fiskalizacija: U Istri najmanje nepravilnosti


U cijeloj Hrvatskoj zapečaćeno je šest objekata čiji se vlasnici nisu pridržavali Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno nisu nabavili fiskalne kase, rezultat je nadzora inspektora Porezne uprave koji su od 8. siječnja do 1. veljače obavili 9.154 nadzora te utvrdili 454 nepravilnosti.

Po jedan objekt zatvoren je u Zagrebu (gdje je bilo čak 1.819 nadzora i 105 nepravilnosti), Splitu, Dubrovniku i Čakovcu, te dva u Vukovaru. U Istri zasad nema nijednog zapečaćenog objekta, a obavljeno je 749 nadzora te utvrđeno 19 nepravilnosti, od kojih je 17 uklonjeno. Istra je najuzornija županija s najmanjim udjelom nepravilnosti (2,5 posto), za razliku od Požege, gdje je taj udio veći od 11 posto, ili pak Gospića (9 posto). 

Marko Nenadić, glasnogovornik Porezne uprave, kaže da inspektori prekršiteljima daju dva dana da otklone nepravilnosti, a ukoliko ih ne otklone, tada ih kažnjavaju novčanim kaznama koje mogu biti rigorozne. Usprkos prvotnim suprotnim najavama iz Porezne uprave, Nenadić kaže da će se tako postupati i u budućim nadzorima. Kaže da nema podatak o tome koliko je obveznika kažnjeno i s kojim iznosom.         

Dakle, za one koji izdaju račun sa svim propisanim podacima predviđena je kazna od 10.000 do čak 50.000 kuna. Odgovornoj osobi slijedi kazna od tisuću do 50 tisuća kuna. Kupac koji ne zadrži račun i ne pokaže ga na zahtjev inspekcije ostat će bez 200 do 2.000 kuna. S pet tisuća do čak pola milijuna kuna kaznit će se obveznik fiskalizacije koji, uz ostalo, ne nabavi digitalni certifikat te ukoliko u roku od dva dana, računajući od dana u kojem je došlo do prekida veze, ne uspostavi elektroničku vezu te ne dostavi sve izdane račune poreznicima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter