Fiskalizacija: U Istri 180 nadzora, 7 nepravilnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od utorka do danas u 14.30 sati 36 inspektora Porezne uprave na području Istarske županije obavilo je 180 nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Razumljivijim riječima, provjeravali su jesu li poduzetnici uveli fiskalne kase i izdaju li fiskalne račune koje prethodno odobrava Porezna uprava.

Pritom su u sedam nadzora utvrdili nepravilnosti, piše na web stranicama Porezne uprave. U cijeloj Hrvatskoj u istom je razdoblju 392 inspektora obavilo 1.530 nadzora, a pritom su utvrđene 133 nepravilnosti.

Očekivano, najviše je nepravilnosti, čak 58, utvrđeno u Zagrebu, gdje je čak 80 inspektora obavilo 315 nadzora. Nepravilnosti, s druge strane, nisu utvrđene u Varaždinu (34 nadzora), Požegi (20 nadzora), dok je u Vukovaru obavljeno 77 nadzora, ali nema podatka o kršenju zakona. U Rijeci je bilo 155 nadzora te četiri nepravilnosti, u Splitu 35 nadzora i dvije nepravilnosti, koliko ih je bilo i u  Osijeku, gdje je bilo 40 nadzora.

Porezna uprava će s nadzorom nastaviti do petka, 11. siječnja.

Dok inspektori provjeravaju izdaju li se fiskalni računi, neki ugostitelji dosjetili su se kako, fiskalnim kasama usprkos, prevariti državu. Kako, pitate se? Porezna u trenu provjerava svaku lipu i prostora za muljažu, na prvi pogled, nema. Samo na prvi pogled.

Jedan zadarski ugostitelj dosjetio se da već izdane račune, kada gosti odu iz kafića, pokupi sa stolova i ponovo ih daje novim gostima koji imaju iste narudžbe. To nije naročito teško izvesti jer se u jutarnjim satima uglavnom piju kave na n načina: espresso, macchiato, cappuccino, bijela kava… A iste se narudžbe ponavljaju u relativno kratkom vremenu. Zadarski ugostitelj nada se da će na ovaj način od poreznika sakriti više od polovine utroška.

"Moji konobari znaju što radim i zašto to radim. I sami sudjeluju u tome jer su svjesni da moramo opstati. Kada bih prijavio svaku kavu i pivo, za mjesec dana mogao bih staviti ključ u bravu, a država bi dobila troje novih nezaposlenih", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju.

Upućeni u muljaže kažu da je poreznike moguće prevariti i prilikom dostave pizza, ćevapa i ostale gotove hrane u domove građana. Onaj dio koji ide kroz dostavu vodi se kroz tzv. paralelnu blagajnu, izdaje se račun koji nalikuje na pravi i služi samo za internu upotrebu. Dostavljač ga uopće ne predaje naručitelju, a ukoliko bi ga netko zatražio, može se opravdati da ga je putem izgubio!? (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Fiskalizacija se najviše krši u Gospiću

Potpuni podaci o prvom danu nadzora u kafićima pokazuju ipak da  je Zakon o fiskalizaciji odlučilo ignorirati više od pet posto vlasnika kafića, kako se činilo nakon prvih pet sati nadzora u utorak. Prvi dan nadzora pokazuje da se zakon najviše krši u Gospiću, Koprivnici i Čakovcu, a da se zakona najbolje drže vlasnici kafića u Požegi, Vukovaru, Varaždinu i Rijeci.

U Gospiću su  porezni inspektori bili u 24 ugostiteljska objekta i u svakom trećem, odnosno u njih osam nije bilo fiskalnih blagajni. Ista je nepravilnost zatečena u više od 28 posto  ugostiteljskih objekata u Koprivnici i Čakovcu  u kojima su inspektori bili u provjeri. Odmah iza tih gradova slijedi Rijeka gdje je 32 inspektora  odradilo 155 nadzora i nepravilnosti su pronašli samo u četiri slučaja, odnosno u 2,58 posto. (J. Ma.)


Podijeli: Facebook Twiter