Fiskalizacija stigla - nema više cjenkanja na markatu

Na merkatu izdani prvi fiskalni računi (B. PETROVIĆ)
Na merkatu izdani prvi fiskalni računi (B. PETROVIĆ)

Prvi dan fiskalizacije tržnice u Rijeci, Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu dočekale su gotovo prazne. Pulska se tržnica, nakon mirnog prosvjeda koji se održao u subotu, ispraznila tek djelomično.

Iako mnogi zakupci - obrtnici, koji su obveznici fiskalizacije nisu došli na posao te su njihovi štandovi ostali prazni, na kamenim su stolovima i dalje prodavali brojni vlasnici Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstva (OPG-a), koji nisu obveznici fiskalizacije te oni koji su se prilagodili, kupili fiskalne blagajne prvi put za kupljeno izdavali račune.

Renato Perc, direktor Tržnice, naveo nam je da je do sada primio samo jedno službeno odustajanje od zakupa dok za ostale ne zna zašto nisu stigli - jesu li revoltirani ili se, misleći da će se nešto ipak promijeniti, nisu uspjeli pripremiti za izdavanje računa. No, promet im je od dnevnog zakupa drastično pao, za čak 30-ak posto u odnosu na prošli tjedan, pa je već jasno da će posljedice fiskalizacije osjetiti i ovo gradsko poduzeće.

Oni koji su pak počeli koristiti fiskalne blagajne rekli su nam da s izdavanjem računa nemaju problema. No kupci, naviknuti na neuzimanje računa, pričaju nam, samo kupe robu i odu, a onda ih moraju zivkati da se vrate i uzmu sa sobom fiskalnu potvrdu.

Ribarnica je isto bila poluprazna - je li tome kumovalo loše vrijeme ili fiskalizacije teško je reći, no od prodavačice koja je prodavala ribu i za to izdavala račune čuli smo kako "ovako dalje neće moći"

- Bili su mi Slovenci, htjeli da im nešto spustim cijene, a ja nisam mogla jer je ona formirana ujutro. Na to su rekli da se više neće vraćati već će ribu odlaziti kupiti u neki šoping centar, ispričala nam je ogorčena prodavačica uz riječi da je već očito da sama neće moći prodavati i čistiti ribu te tipkati po kasi. Za taj bi posao, veli, valjalo zaposliti još jednog, ali novca se za to - naprosto nema.

Od direktora Perca doznajemo da je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan u srijedu pozvan u Zagreb u Poreznu upravu. Zašto ga pozivaju tek sada, nakon što mjesecima nisu htjeli ni razgovarati ni pregovarati, do srijede će ipak ostati tajna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter