Fiskalizacija radi bez problema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava je objavila da od samog početka produkcijskog rada fiskalizacije pa do danas nije bilo niti jednog prekida u radu sustava, niti je sustav radio otežano na bilo koji način.

- Od 27. prosinca, kada je obveznicima omogućen pristup sustavu, pa do 2. siječnja do 15 sati sustav je zaprimio 6,6 milijuna računa od 8.615 različitih poslovnih subjekata, naveli su iz Porezne uprave te naglasili da na dnevnoj bazi imaju potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave.

Dodaju da od jučer građani mogu provjeriti fiskalne račune iz 2013. na internetskoj stranici Porezne uprave. Pojašnjavaju tko su sve obveznici prve faze fiskalizacije, s obzirom na brojne upite građana.

- To su veliki i srednji poduzetnici bez obzira na to koju djelatnost obavljaju te oni koji kao jednu od djelatnosti obavljaju pružanje smještaja te pripremu i usluživanje hrane. U tu potonju skupinu spadaju: hoteli, odmarališta, kampovi, restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane, poput keteringa, kažu iz Porezne uprave.

Zaključuju da su obveznici fiskalizacije koji po nekom kriteriju moraju ući u taj sustav dužni postupak provoditi za ukupnu djelatnost. Znači da ako obveznik obavlja djelatnost ugostiteljstva i trgovine on postaje obveznik fiskalizacije od 1. siječnja 2013., ali za ukupnu djelatnost, što znači i za djelatnost trgovine. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter