Fiskalizacija: Prosvjed na tržnicama u Puli i Rovinju

Prazni štandovi (M. ANGELINI)
Prazni štandovi (M. ANGELINI)

Zakupci s pulske tržnice pridružili su se velikom prosvjedu protiv fiskalizacije koji je posljednjih dana zahvatio tržnice diljem Hrvatske. Prosvjed je započeo u 10 ujutro, pokrenuli su ga prodavači tekstila koji su zatvorili svoje štandove, a pridružili su mu se zakupci-obrtnici sa štandova voća i povrća, prodavači cvijeća te prodavačice s ribarnice.

"Plaćamo najam, struju, vodu, radimo po cijele dane, od jutra do navečer, po suncu, kiši i zimi, nema u našem životu velike zarade, za kase jednostavno nemamo" pojašnjavali su nam ogorčeni zakupci štandova s tekstilom, njih 15-ak. Kako nam je naveo Esad Ahmeti samo ih najam dođe dvije tisuće kuna mjesečno, i moraju ga platiti prodali što ili ne, a ovi će ih dodatni troškovi otjerati u propast.

Njima su se tijekom mirnog prosvjeda polako priključivali i ostali. Rajko Dukić u ime je obrtnika koji na tržnici prodaju voće, njih 12-ak, naveo da nisu zadovoljni situacijom u kojoj već tri dana, usred sezone, ne rade, ali da su se do zadnjega trenutka nadali da će se nešto promijeniti pa se nisu uspjeli pripremiti za izdavanje računa.

- Već je sada vidljivo da nećemo moći raditi kako su "oni od gore" to zamislili. Prevelika je razlika napravljena između onih koji imaju pravi OPG (Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva koja ne podliježu fiskalizaciji, o. a.) i onih koji imaju nešto na svojoj zemlji, a ostalo dokupljuju, poput mnogih.

Odgovorno tvrdim da mi obrtnici koji ovdje radimo 20, 30 godina svojom raznolikom ponudom pridonosimo cijeloj tržnici i da nema nas mnogi uopće ne bi dolazili. Među pravim OPG-ima skriva se mnogo onih koji kod kuće imaju zasađene dvije kulture, a ovdje u sezoni prodaju kilograme i kilograme jagoda, trešanja na kojima se okreću visoke marže, a koje uopće nemaju, naveo je Dukić.

Stoga je pozivao inspekciju da jedno jutro dođe na parkiralište i vidi tko što kupuje te ih na taj način riješe nelojalne konkurencije i onih koji pod maskom OPG prodaju svašta te za to ne trebaju izdati račun.

Većina se prosvjednika složila u jednom - nitko ne bježi od plaćanja poreza no zbog neopremljenosti i uvjeta rada na otvorenom fiskalizacije je na ovaj način neprovediva. Zbog toga traže da im se dopusti plaćanje paušala, a da se od odredi na način da uspiju preživjeti. (B. PETROVIĆ)

I Rovinjci prosvjeduju

Točno u 9.30 sati, na pet minuta, prodavači sa zelene tržnice i ribarnice Rovinja, napustili su radna mjesta ne bi li tim činom dali svoju potporu svim hrvatskim prodavačima na otvorenim tržnicama. Upravo, kao i sve ostale, i rovinjske prodavače na štandovima muči fiskalizacija.

- Ovdje smo jer želimo raditi, a to nam se ne dozvoljava. Tražimo ukidanje fiskalne kase na otvorenom iz razloga što ne prodajemo kodiranu robu niti možemo koristiti čitače. Nadalje, ne možemo koristiti ni elektronsku obradu podataka jer to ne ide uz prodaju krumpira, luka, trešanja, smokvi, a pogotovo ne uz prodaju ribe i ostalih morskih plodova.

Tu je i problem držanja kasa u nepovoljnim vremenskim prilikama i na otvorenom, rekao je u ime Odbora za obustavu rada na rovinjskoj tržnici Enrico Cernecca, dodavši i da je prosvjed rovinjskih prodavača dostojanstven i miran jer "žive i rade u vrhunskoj turističkoj destinaciji na Jadranu i ne žele da naši gosti pomisle da su došli u zemlju i grad nerada i nesretnih ljudi".

S tim u svezi, istaknuo je i da se zahtjevi svih prodavača na zelenim tržnicama i ribarnicama moraju rješavati isključivo pregovorima za stolom, a nikako nasiljem.

U ime svih prodavača na otvorenom, njih četrdesetak kojima su potporu dali predstavnici Grada Rovinja, Komunalnog poduzeća koji upravlja tržnicom, te Udruge obrtnika Rovinj, Cernecca je predložio da se odredi visina paušalnog poreza, a da se računi kao i do sada izdaju na zahtjev kupaca.

- Smatramo da je fiskalizacijom veleprodaje još u travnju riješeno pitanje mogućnosti malverzacija u maloprodaji, te slijedom toga predlažemo smjenu odgovornih osoba koje su nas trebale kvalitetnije zastupati i biti učinkovitije u obrazlaganju problematike ispred Vlade i Sabora RH-a, rekao je u ime Odbora za obustavu rada predstavnika rovinjske tržnice, Enrico Cernecca, dodavši kako najveća krivnja za novonastalu situaciju pripada ministru malog poduzetništva i obrta Gordanu Marasu te upravnom odboru i tajništvu HOK-a, zbog čega se i traži njihova smjena.

Na pitanje što će se događati sutra i da li će se mirni prosvjed nastaviti, Cernecca je odgovorio da je ova obustava bila upozorenje dok će se daljnji koraci vući u dogovoru s Hrvatskim tržnicama. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
 

Porečka tržnica puna, prosvjeda nema
Na porečkoj tržnici bili su otvoreni svi štandovi, a među kupcima je bilo i dosta turista. Prosvjeda za sada nije bilo, niti je najavljen. Kako doznajemo od Dalibora Čitara, rukovoditelja tržnice u Usluzi, za sada kažnjavanja nije bilo.

Na ribarnici svi su prodavači nabavili fiskalne kase, dok su neki na zelenoj tržnici nabavili, a velik dio ih je registriran kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, pa nemaju obavezu imati kasu.

Neki prodavači s kojim smo razgovarali kažu da nisu previše zadovoljni, ali jednostavno treba se prilagoditi jer se sigurno neće ništa promijeniti.

"A treba raditi, pogotovo u ovom periodu kada je prodaja nešto bolja zbog turista", zaključila je jedna prodavačica. (V. HABEREITER)


 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter