Fiskalizacija: Promet veći, ali uplaćeno manje PDV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtke u djelatnosti trgovine prijavile su u srpnju čak 2,83 milijarde kuna više isporuka nego u istom mjesecu lani, pokazala je to usporedba PDV obrazaca. Ti podaci ne govore o tome da su građani Hrvatske ove godine krenuli u veću potrošnju, kao ni turisti kojih je tijekom srpnja čak bilo i manje nego lani, već su posljedica fiskalizacije.

U Poreznoj upravi doznajemo i da je promet kod malih pravnih i fizičkih osoba povećan za čak 40 posto. Oni su u srpnju 2012. prijavili isporuke vrijedne pet milijardi kuna dok je ove godine prijavljeni promet veći za čak dvije milijarde. Kod malih pravnih osoba u trgovini promet se povećao za 1,3 milijarde kuna. Lani su prijavili 3,4 milijarde oporezivih isporuka, dok je u istom mjesecu ove godine kroz njihove fiskalne blagajne registrirano čak 4,7 milijardi oporezivih isporuka.

Nastavljen je i trend većeg prometa u ugostiteljstvu. U srpnju su kafići i restorani registrirani kao obrti prijavili 695 milijuna kuna prometa, a lani je on iznosio 422 milijuna. To znači da je u trgovini i ugostiteljstvu oporezivi promet u srpnju bio veći za oko 3,1 milijardu kuna.

Veći prijavljeni promet u trgovini i ugostiteljstvu ne znači da je prihod od PDV-a u dosadašnjem dijelu godine nadmašio prošlogodišnji. Država je u osam mjeseci ubrala 26,4 milijarde kuna PDV-a, što je 335 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, priznali su iz Ministarstva financija. Objasnili su i da je razlog tomu novi način u plaćanju PDV-a, zbog ulaska u EU, jer se više PDV ne naplaćuje kod uvoza robe iz država članica. (J. MARIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter