Fiskalizacija - ponestalo Knjiga ovjerenih računa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvoga dana Nove godine kreće fiskalizacija, međutim nastala je mala panika među pulskim poduzetnicima kada su shvatili da su u gradu rasprodane sve Knjige ovjerenih računa. Uvjereni kako zbog toga neće biti spremni za fiskalizaciju i da bi mogli biti u prekršaju obratili su se Glasu Istre tražeći pojašnjenje novonastale situacije.

Iz Porezne uprave su nam odgovorili da Knjiga ovjerenih računa nije obvezna i da poduzetnici nisu u prekršaju ukoliko je nemaju.

- Ona će im služiti od iduće godine u slučaju kvara uređaja za izdavanje računa. Obvezna je samo ukoliko uređaj nisu spojili internetskom vezom s poreznom upravom jer na mjestu gdje rade nema te komunikacijske veze.

Međutim, ovo potonje opravdanje vrijedi samo za one kojima Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (Hakom) izda potvrdu da na tom mjestu nema internetske veze iz razloga što telekomunikacijski signal nije dostupan, odgovorili su nam iz Porezne te dodali kako je dobro da poduzetnici imaju takvu knjigu pokraj blagajne te ukoliko imaju više blagajni da im je jedna Knjiga ovjerenih računa dovoljna. Inače, jedna knjiga sadrži 50 računa i prodaje se po 74 kune.

Iz pulske poslovnice Narodnih novina doznajemo da im je jučer isporučena jedna pošiljka knjiga i da je do jučer sve rasprodano, a za iduće isporuke zainteresirani kupci se mogu predbilježiti. Saznali smo da su i ranije dobivali te knjige te ih ubrzo sve prodali.

Kako fiskalizacija ne kreće svima istovremeno tako nema ni potrebe da svi istovremeno nabavljaju Knjigu ovjerenih računa. Primjerice, prvog siječnja ona kreće za velike i srednje tvrtke te sve one poduzetnike kojima su kao osnovnu ili sporednu djelatnosti prijavili ugostiteljstvo i turizam.

Potom, prvog travnja fiskalizacija obuhvaća i one koji se bave trgovinom, automehaničarskim poslovima te svim slobodnim zanimanjima, kategorija u koju spadaju mnogi pravnici i osoblje iz zdravstvene struke.

I kao posljednje, od prvog srpnja, fiskalizacija će zahvatiti male obrtnike koji plaćaju paušalno porez na dohodak, a gdje spadaju frizeri, krojačke radnje… Ovi potonji neće biti spojeni internetskom vezom s Poreznom upravom, već će u istoj podignuti ovjerene blokove s računima koje će izdavati svojim kupcima.

Važno je napomenuti da se od 1. siječnja 2013. širi krug paušalaca zbog porasta osnovice za obračun PDV-a. Naime, do tada je osnovica za ulazak u sustav PDV-a 85 tisuća kuna, a nakon toga 230 tisuća kuna, godišnjeg prometa.

To znači da se mogućnost paušalnog obračuna poreza na dohodak i primjenu fiskalizacije od 1. srpnja širi na sve one koji su u 2012. ostvarili dohodak koji ne prelazi 65 posto od osnovice za obračun PDV-a, a koji se u 2013. povećava na 230 tisuća kuna.

Fiskalizacija za sada nije predviđena za fizičke osobe koji iznajmljuju sobe i apartmane. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter