Fiskalizacija je posljednji čavao u lijes tržnica

Izdavanje računa na buri, kiši, snijegu teško je provedivo (A. KANCELAR)
Izdavanje računa na buri, kiši, snijegu teško je provedivo (A. KANCELAR)

Direktori hrvatskih tržnica okupili su se jučer u Puli da bi održali sjednicu vijeća Udruge hrvatskih tržnica. Prva i glavna točka sjednice bila je, kako nam je naveo njen direktor Niko Pervan, direktor karlovačke tržnice, problemi s fiskalizacijom.

Kako nam je kazao, druga je odaslala zahtjev Ministarstvu financija da se obveze fiskalizacije poštedi prodaja na štandovima i klupama, na tržnicama i sajmovima, no odgovor još nisu dobili. Sastanak su uspjeli održati tek u Poreznoj upravi, no nedoumica je, kako veli, i dalje jako puno.

- Dosta je nejasnoća u cijeloj stvari, no kako sada stvari stoje, fiskalizacija bi na tržnicu trebala stići 1. srpnja. Mi se toplo nadamo da do nje ipak neće doći jer problemi su brojni i u tako se malo vremena neće moći riješiti, veli Pervan.

Nabraja samo neke od njih - problem cjenkanja i promjene cijena u tijeku dana, zatim tehničku izvedbu - kako će kase biti spojene, gdje će se nalaziti, hoće li raditi na kiši, snijegu, na štandu u ribarnici…

Fiskalizacija će se posebno teško provesti na ribarnicama, gdje na 50-ak kamenih stolova obrtnici rade u vlazi, čiste ribu, a uz to još moraju izdavati račune na mini tabletima ili uređajima s tipkovnicom koji nisu vodootporni.

Tu je, nadalje, veli Pervan struktura prodavača koji nisu osposobljeni za rad s ovakvim blagajnama, ali ni za vođenje poslovnih knjiga. Apsurdna će se situacija dogoditi, navodi, i u one dane kada prodavači zbog velike zime, snijega ili kiše ne dolaze na tržnicu jer je prodaja tada jako loša.

Tada će se, veli, morati pravdati poreznoj zašto nisu došli i koliko će sati rada imati u tom tjednu.

Na naše pitanje provodi li se fiskalizacija zbog usklađivanja s europskim propisima Pervan veli da to nije točno jer ovako nešto u Europi ne postoji. Dodaje da je tijekom studijskih putovanja proputovao je mnoge europske zemlje od Španjolske, Mađarske, preko Austrije, i nigdje račun na tržnici nije dobio. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter