Fiskalizacija: Iduće godine račune prati Veliki brat

Fiskalne blagajne - nadzor kretanja keša u svakom trenutku (A. KANCELAR)
Fiskalne blagajne - nadzor kretanja keša u svakom trenutku (A. KANCELAR)

Prvoga dana iduće godine u Hrvatskoj počinje fiskalizacija, projekt kojim država kani ostvariti bolju naplatu poreza. Provest će se u tri faze, a u prvoj, koja počinje 1. siječnja, velike i srednje tvrtke te ugostitelji morat će uvesti tzv. fiskalne blagajne, internetskom vezom izravno povezane s Poreznom upravom.

Na taj će način poreznici u svakom trenutku moći provjeriti svaki račun i neće više biti "muljanja", kao što je to bilo moguće do sada. Ministar financija Slavko Linić i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavili su da će čak 750 inspektora, uz pomoć određenog broja carinika, provjeravati poštuju li obveznici fiskalizacije - njih 22.000, od kojih je 12.000 ugostitelja - Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Kazne u siječnju neće biti rigorozne, poput zatvaranja lokala, te će poduzetnici imati "popravni rok". No, ako u veljači, u drugom krugu kontrole, inspektori zateknu prekršitelje, mogu očekivati drastične novčane kazne, ali i zatvaranje objekta kao krajnju mjeru.

Svi su mediji prenijeli da u jednom zagrebačkom kafiću ovih dana čak ni ministru Liniću nisu željeli izdati račun. Kazna za takav čin bit će promptno zatvaranje objekta. 

Većina pulskih ugostitelja koje smo krajem tjedna obišli već je nabavila fiskalne kase te se spojila na internet i sada samo čekaju početak primjene Zakona.

Za 375 kuna nabavili su i digitalni certifikat Financijske agencije kojim će se, unutar blagajne, potpisivati poruke koje sadrže propisane elemente računa.

Certifikat služi i za identifikaciju obveznika fiskalizacije pri elektroničkoj razmjeni podataka, vrijedi pet godina, nakon čega će se morati obnoviti.

U pulskoj ispostavi Fine postoji zaseban šalter namijenjen fiskalizaciji ispred kojeg, začudo, nije bilo gužve kao što se očekivalo.

Pulski ugostitelji koje smo obišli fiskalnu su blagajnu i program platili između 6.200 i 7.250 kuna. Oni koji to još nisu učinili kažu da će kase nabaviti ovih dana. Treći su ih nabavili, ali će ih instalirati idućeg tjedna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Kazne do pola milijuna kuna

Zakonodavac je predvidio visoke novčane kazne za prekršitelje Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Obveznik koji ne izda račun sa svim propisanim podacima kaznit će se iznosima od 10.000 do čak 50.000 kuna. Odgovornoj osobi u pravnoj osobi-obvezniku fiskalizacije slijedi kazna od tisuću do 50 tisuća kuna. Kupac koji ne zadrži račun i ne pokaže ga na zahtjev inspekcije ostat će bez 200 do 2.000 kuna.

Od pet tisuća do čak pola milijuna kuna kaznit će se obveznik fiskalizacije koji, uz ostalo, ne nabavi digitalni certifikat te ako u roku od dva dana, računajući od dana u kojem je došlo do prekida veze, ne uspostavi elektroničku vezu i ne dostavi sve izdane račune poreznicima.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter