Fiskalizacija čeka i automehaničare, odvjetnike...

U drugoj fazi u sustav fiskalizacije ulaze i automehaničari, novinari, umjetnici… (V. IVANOV/CROPIX)
U drugoj fazi u sustav fiskalizacije ulaze i automehaničari, novinari, umjetnici… (V. IVANOV/CROPIX)

Prvog travnja počinje drugi krug fiskalizacije, koji će obuhvatiti trgovce i zaposlene u tzv. slobodnim zanimanjima, poput stomatologa, odvjetnika, javnih bilježnika, veterinara, novinara, umjetnika te drugih koji izdaju račune u gotovini. U ovom krugu bit će obuhvaćena i djelatnost popravka motornih vozila i motocikala.

U prvom krugu, koji je startao početkom godine, obveznici fiskalizacije postali su ugostitelji, srednje i velike tvrtke. Treći krug počinje 1. srpnja, a njime će biti obuhvaćeni svi ostali obveznici koji barataju gotovinom. Tu spadaju i piljari i ostali koji prodaju na otvorenom. Izuzetak su oni koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode te nisu u sustavu PDV-a, ali su paušalci plaćanja poreza na dohodak. Oni će svojim kupcima izdavati blok-račune koje će im ovjeriti Porezna uprava.

Iako su uoči početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom mnogi ugostitelji negodovali zbog troška nabave fiskalnih blagajni, ali i brojnih nepoznanica, na koncu je velika većina njih uspješno instalirala potrebnu opremu i bez poteškoća počela raditi u novim uvjetima. Istra je, pokazala je kasnije kontrola inspekcije, među najuzornijim županijama kada je riječ o poštivanju zakona.

Fiskalizacija će se provesti u tri etape, ne bi li se pojedine kategorije poduzetnika uspješno stigle pripremiti za zakonske novine. Uspijevaju li u tome, pitali smo pulskog odvjetnika Davora Peruška, koji nam je kazao da većinom posluje s pravnim subjektima te vrlo malo s fizičkim.

- Gotovo da nemam potrebe za poslovanje s gotovinom jer pravne osobe plaćaju putem žiro-računa. Ako bi neka stranka i željela platiti u gotovini, ispostavio bih joj fakturu na temelju koje bi platila. Eventualni bi problem bio kada bih izdao stranci račun i ona ne bi platila. Tada bi se taj dug vodio u knjigovodstvu, a ako se ne bi platio u tekućoj godini, ušao bi u sljedeću kao neplaćeni račun. Međutim, u slučaju zatvaranja ureda morao bih platiti PDV za račun koji nije naplaćen i to bi bio problem, objašnjava Peruško. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter