Fisichella i Trulli u prvom redu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U godini u kojoj novoformirana momcad ostvari sedam pobjeda (Brawn GP), u kojoj se vozaci vracaju pobjedama nakon pet godina (Barrichello) i u kojoj donedavni vladari (Ferrari i McLaren) ostvare zajedno samo jednu pobjedu u 11 utrka, ništa nas više ne može iznenaditi. Pa ni to da jedan od bolida najslabije momcadi, koja je ove sezone jedina osvojila nula bodova, bude najbrži na kvalifikacijskom treningu. Upravo se to dogodilo na Velikoj nagradi Belgije koja se vozi na stazi Spa-Francorchamps u kojoj ce s prve startne pozicije krenuti Giancarlo Fisichella koji je pomalo i zabravio kako to izgleda. Posljednji je "pole position" 36-godišnji Talijan osvojio prije tri godine u Maleziji kad je vozio za Renault. Dakako da je to prvi "pole position" u povijesti momcadi Force India. U godini u kojoj Ferrariju ne cvatu ruže dogodilo se i to da dva Talijana cine prvi startni red, uz Fisichellu ce startati Jarno Trulli u Toyoti, a to se nije dogodilo od Velike nagrade Australije 2005.

To je epilog jednog od "najludih" kvalifikacijskih treninga u povijesti Formule 1 u kojoj su se vrijednosti popuno okrenule. Dovoljno je vidjeti listu vozaca koji nisu ušli u treci, odlucujuci krug. Dok su se Fisichella, Trulli i ostali borili za prvo mjesto, svjetski prvaci Lewis Hamilton (McLaren) i Fernando Alonso (Reanult) vec su skinuli kacige nakon što su bili 12. i 13., a ista sudbina zadesila je i vodeceg u poretku Jensona Buttona (Brawn GP) koji je bio 14. U tom društvu je bio i drugi vozac McLarena Heikki Kovalainen na 15. mjestu.

Nedjeljna utrka starta u 14 sati.

Rezultati kvalifikacijskog treninga: 1. Giancarlo Fisichella (Ita, Force India) 1:36.308, 2. Jarno Trulli (Ita, Toyota) 1:46.395, 3. Nick Heidfeld (Njem, BMW) 1:46.500, 4. Rubens Barrichello (Bra, Brawn) 1:46.513, 5. Robert Kubica (Polj, BMW) 1:46.586.

 


Podijeli: Facebook Twiter