Firma u najam jer radnici ne žele raditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog neefikasnosti, prevelikih troškova, ali i konstantnih žalbi mještana na komunalce, Opcina Brtonigla odlucila se na neobican potez - svoje ce komunalno poduzece Hortus Niger putem natjecaja predati na upravljanje nekoj pravnoj ili fizickoj osobi registriranoj za obavljanje komunalnih djelatnosti!

Za pocetak ce to biti na probna cetiri mjeseca. U uvjetima natjecaja obaveza zakupnika koji ce s opcinskom upravom potpisati ugovor bit ce zapošljavanje svih pet radnika Hortus Nigera, uz zadržavanje svih njihovih materijalnih i ostalih prava.

Od privatnika opcinska uprava ocekuje puno bolju uslugu uz puno manje troškova (procijenjena ušteda iznosi oko 260 tisuca kuna), za što ce biti primoran redovito podnositi izvješca o nacinu i dinamici njihova obavljanja. To znaci da se radnici ne moraju bojati, iako se po mjestu ovih dana puno prica o tome da ce im dati otkaze i zatvoriti firmu.

Neispunjena ocekivanja opcinara


Opcinski vijecnici, koji su tu odluku s vecinom glasova usvojili na ovotjednoj sjednici, ujedno su i direktora te tvrtke Alena Makovca, koji je istovremeno i opcinski procelnik, ovlastili da otkaže sve sklopljene ugovore izmedu Hortus Nigera i trecih osoba.



A sve je lijepo pocelo: kada ga je u rujnu 2007. pokrenula, Opcina je kao jedini osnivac tog poduzeca namjeravala postici vecu ucinkovitost u komunalnim poslovima, uštedu na PDV-u i bolji nadzor nad trošenjem proracunskih sredstava.

Kako je istaknuto na vijecu, u nekoliko godina pokazalo se da nije ostvaren niti jedan cilj zbog kojeg je Hortus Niger pokrenut. Ideja o povjeravanju poslova privatniku pojavila se nakon brojnih i ucestalih žalbi mještana na (ne)rad, o cemu se mnogo puta raspravljalo na sjednicama vijeca. Bilo je raznih pokušaja da se problem riješi, ali nisu uspjeli niti promjenom dva, tri direktora.

Tvrtka se za sada nece gasiti. Djelatnici ce u drugoj tvrtki raditi isto što i dosad, ali pod novim vodstvom, objasnili su nacelnik i predsjednik vijeca Doriano Labinjan i Franco Cattunar.

Prihodi Hortus Nigera ne pokrivaju troškove


Cattunar je kazao da do sada nikog nisu izbacili na cestu, vec upravo suprotno - uvijek zapošljavaju domace ljude. No, kazao je, ne mogu štititi one koji ne žele raditi i došlo je vrijeme da se svatko mora boriti za svoje radno mjesto.



Posla ima puno, dodao je, ali treba raditi. Prihodi Hortus Nigera više ne pokrivaju troškove, pa su i po zakonu nešto dužni poduzeti, istaknuo je predsjednik vijeca na zadnjoj sjednici na kojoj se dugo raspravljalo o ovoj tocki dnevnog reda.

Bunili su se oporbeni vijecnici Paolo Klaric i Franko Turina, kojima nije bilo jasno kako ce bolji uvid u poslovanje i dinamiku trošenja novca imati kroz privatnu firmu. Pitali su zašto te poslove treba povjeriti drugima koji na tom poslu žele zaraditi. Možda radnici nisu bili dovoljno efikasni, ali to nije razlog za takvo drasticno rješenje, kazali su, zakljucivši da ce privatnik radnika nakon nekog vremena sigurno poslati doma.

- Sto puta ste upravo vi dali primjedbe da nešto ne štima i da komunalci ne rade svoj posao, da smrdi i da ne ciste. Stalno je bilo kritika, a sada se cudite. Nudimo rješenje, a ako imate drugacije i bolje, onda ga ponudite. Lako je sada baviti se ovakvim populizmom, ali to radite negdje drugdje, a ne na tudi teret. Radnici su zašticeni, žestio se Cattunar.

- Licemjerni ste i pricate u prazno, samo zato što su na sjednici prisutna trojica radnika Hortus Nigera. Puno ste puta došli u Opcinu reci da piju kafe vec od 8 sati, da u dvoje lijepe plakate, da Admir ne radi ništa, rijeci su pak vijecnika Darija Sinožica.

Zatim se spomenuti Admir Martinovic u emotivnom govoru pobunio, rekavši da nije moguce da odjednom nakon pet godina ništa ne valjaju, da bi mu Cattunar rekao da je 150 puta bio kod njega i objasnio mu što ne valja, ali to na kraju nikad nije imalo ucinka.

Martinovic: Radio sam sve što mi piše u sistematizaciji


- U tekstu odluke o davanju Hortus Nigera na upravljanje drugoj tvrtki najviše me uzrujalo obrazloženje da u pet godina postojanja nismo opravdali ocekivanja, da nismo obavljali svoj posao i da je bilo nemoguce pratiti dinamiku trošenja novca, što je nemoguce.

Postoji evidencija svih racuna za sve radove koje smo obavili i svi u njih imaju uvid. Tvrde da radnici u opcini trpe zbog Hortus Nigera - djelatnica u racunovodstvu mogla je dnevno na naše racune potrošiti najviše 45 minuta i za to je trebala biti nagradena.

Procelnik Alen Makovac je i direktor Hortus Nigera, za što prima naknadu, ali njegov se posao sastoji uglavnom od potpisivanja dokumenata. Odgovorna osoba za poslovanje poduzeca je ipak direktor, a ne djelatnici. Uglavnom sve što su naveli kao razloge zašto nismo zadovoljili mogu demantirati, tvrdi voditelj komunalnih poslova u Hortus Nigeru Admir Martinovic.

Smatra da je obavljao sve poslove koji mu pišu u sistematizaciji radnog mjesta, i više od toga, a za iducu sjednicu pripremit ce izvještaj o svim aktivnostima.

Makovac: Dok sam ih tražio, oni su u hladu pili pivo


Opcinski procelnik Alen Makovac je i direktor Hortus Nigera, nakon što su se na toj poziciji vec dvojica izmijenila prije njega.

- Direktor sam od lanjskog srpnja i odmah sam krenuo nadgledavati ih više nego se prije to radilo. U startu je bilo dosta otpora - radnici su bili revoltirani, žalili su se da vršim pritisak i da se osjecaju previše pod kontrolom. Te izjave znace da nešto nije u redu.

Bilo je dogovoreno da Admir, osim što mora radnike rasporediti svaki dan, obavlja i posao komunalnog redara, ali nije htio. Tražili smo zatim da nadzire cijeli teritorij. Bio sam cak jednom s njim i napravili smo popis zadataka, ali dalje od toga nije išao.

Dobivamo pritužbe na sve i svašta (ne kose, ne ciste, ne nose smece), pa cak i na njihov nacin rada, primjerice da se na jednom mjestu previše zadržavaju, uvijek imaju vremena za marendu. Po ljeti sam ih znao tražiti po mjestu jer se nisu javljali na telefon pa bih našao traktor na jednoj strani, a njih u hladovini kako piju pivo.

Ako su blizu neke taverne, znaju ih pocastiti i onda mu oni pokose travu u dvorištu. Ništa od toga ne bi smetalo kada bi na kraju obavili svoj redovan posao. Tri mjeseca sam se živcirao, ali više ne mogu. Redovito smo Admira zvali na sjednice vijeca, ali bio je možda tri puta, objasnio je Alen Makovac. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter