Fiorini: U novoj godini dom za Stojana Peterku?

Stojan Peterka živi u kamp-kućici u Fiorinima kod Brtonigle (M. DAMJAN)
Stojan Peterka živi u kamp-kućici u Fiorinima kod Brtonigle (M. DAMJAN)

Prve snježne nedjelje u prosincu Glas Istre je objavio priču o Stojanu Peterki, 58-godišnjem zaštitaru na bolovanju koji od kolovoza živi kao beskućnik u Fiorinima pored Brtonigle. Iako i dalje stanuje u darovanoj kamp-kućici, u kojoj je dočekao i Božić, Peterka kaže da mu je članak puno "pomogao" i zahvaljuje se svima koji su mu dali podršku i ukazali pomoć ili obećali pronaći smještaj.

Nekoliko dana nakon objave Socijalni centar u Bujama dodijelio mu je jednokratnu novčanu pomoć od 300 kuna, a Peterka je samoinicijativno autostopom i pješice obišao nekoliko stanova udaljenih u Umagu i Novigradu mada je cijena za najam bila previsoka. Budući da je u borbenom sektoru u Domovinskom ratu odradio 745 dana i ima status branitelja, iz Ministarstva branitelja reagirali su ubrzanim posjetom dva dana nakon objave. Iako konkretnih odgovora ili mjera pomoći još nema, postoje naznake da bi se situacija mogla promijeniti nabolje, odnosno da će moći privremeno živjeti pod pravim krovom. No, nitko još ne može odgovoriti na najvažnije pitanje: kada?

Podsjetimo, nakon što je Peterkina stanodavka otišla u bolnicu, izbačen je iz stana jer nije mogao nadoknaditi stanarinu te se "preselio" u vlastiti automobil, a potom u darovanu kamp-kućicu. Kako u Općini Brtonigla i Centru za socijalnu skrb nije bilo brzog odgovora, Peterka je nakon četiri mjeseca beskućničkog staža izašao u javnost. U međuvremenu, OTP banka s njegove naknade za bolovanje redovito skida ratu kredita koji je preuzeo od osobe koja je pobjegla iz zemlje. Zbog toga mu od plaće, odnosno, naknade za bolovanje, ostaje 650 kuna.

Ukoliko mu netko želi pomoći, može ga kontaktirati na 091/926-24-19 i 099/749-69-36. Objavljujemo dva broja jer redovito puni mobitel kod susjeda koji mu, kako kaže, uvelike pomažu.

- Nisam od onih koji dižu ruke, inače bih odavno otišao. Uvijek ima neki izlaz, prijatelji, posjet, nešto me drži na ovom svijetu, zaključio je Peterka. (Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter