Finski veleposlanik u Puli: Ključno je obrazovanje

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i veleposlanik Finske Juha Ottman (G. R.)
Gradonačelnik Pule Boris Miletić i veleposlanik Finske Juha Ottman (G. R.)

Gradonačelnik Pule Boris Miletić u gradskoj je palači primio veleposlanika Finske u Republici Hrvatskoj Juhu Ottmana. Na radnom sastanku govorilo se o povijesti Pule i planovima gospodarskog razvoja grada te brodogradnji, cementari i hotelskim sadržajima. Miletić je naglasio da se nada, s obzirom na to da je uspostavljena direktna aviolinija između Pule i Finske, povećanju turističkog prometa te uspostavljanju gospodarske suradnje.

- Razgovarali smo o uspostavi sveučilišne suradnje, pogotovo smjerova vezanih za moderne tehnologije, te mogućnosti studentske razmjene i pomoći pri izvlačenju sredstava iz Europskih fondova. Također, moguća je suradnja velikih finskih korporacija s lokalnim tvrtkama, te, naravno, veći turistički promet nakon direktne linije Pula - Helsinki, rekao je finski veleposlanik.

Veleposlanik Ottman boravio je i na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" pulskog sveučilišta gdje je održao predavanje o edukaciji i inovacijama kao sredstvima finskog recepta za ekonomski rast.

- Obrazovanje je jedan od razloga uspjeha finskog gospodarstva, profesori su visoko cijenjeni, a obrazovanje je besplatno na svim razinama, čak i na sveučilišnoj, kazao je Ottman, pojasnivši da Finska kontinuirano ulaže u razvoj i inovacije, i to ponajviše, oko 70 posto, na razini privatnih tvrtki.

- Nekad je Nokia bila simbol finskog gospodarstva, još ranije to su bile industrija papira i metala, a danas se tržište razvija kroz industriju igara u čemu je Finska danas prva u Europi. Ipak, ni Finsku nije zaobišla kriza, a danas se suočava s velikom konkurencijom i potrebom većeg otvaranja tržišta. Finska je 1995. godine ušla u EU, a pouku koju je izvukla jest da EU nije rješenje, već alat, odnosno sredstvo koje osigurava pomoć, zaključio je Ottman. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter