Finski studij informacijske tehnologije u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ove jeseni studenti u Puli mogu upisati finski studij informacijske tehnologije, medunarodnog biznisa te turizma i hotelijerstva koji traje cetiri godine.

Rijec je o studiju finskog sveucilišta VAMK University of applied sciences iz grada Vaasa koji u strateškom partnerstvu sa Evropskim centrom za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD) upisuje prvu generaciju studenata u školskoj 2012/13. u Puli. To je ujedno jedini takav studij u Hrvatskoj.

Kako saznajemo od dekana Politehnike Pula Luciana Delbianca, studij ce po semestru koštati 1.500 eura. Nakon dvije godine studija u Hrvatskoj, studenti ce imati mogucnost nastaviti ga u gradu Vaasa u Finskoj.

Studenti nece prolaziti prijamni ispit, nego ce morati zadovoljiti kriterije na intervjuu prilikom upisa na studij. Ujedno, tijekom studija potrebno je dobro savladati engleski jezik jer ce i literatura biti na engleskome jeziku, a nakon toga studentima ce se pružiti prilika za rad u cijeloj Europi.

"Ovime ce hrvatski studenti dobiti priliku studirati na jednom europskom fakultetu, a da zapravo ne moraju mijenjati mjesto stanovanja ili državu. Studenti ce odslušati isti studij kao njihove kolege u Finskoj, samo što ce biti na hrvatskom jeziku, a nakon toga imat ce mogucnosti i da usporede svoje diplome s onima u Finskoj", kazao je rektor prof. dr. Tauno Kekale s ovog finskog sveucilišta.

Gordana Ajdukovic iz ECPD-a veli da ce hrvatski profesori biti obuceni od finskih kolega koji ce ujedno kontrolirati i njihov rada kako bi ta diploma na kraju studija bila vjerodostojna.

Inace, VAMK je moderni i medunarodni univerzitet primijenjenih nauka koji daje visok nivo teoretskog i prakticno orijentiranog obrazovanja. Diploma je kompatibilna s Bolonjom, na engleskom je jeziku i ukljucuje Dodatak diplomi. VAMK je 2008. godine akreditirao Finski Savjet za ocjenu visokog obrazovanja.

Osoblje, programi i usluge djeluju zajedno na osiguranju razlicitih metoda ucenja, a nudi kombinaciju kvaliteta obrazovanja u gradu Vaasa. Trenutno univerzitet VAMK ima 3.500 upisanih studenata, i više od 250 profesora, nastavnika i suradnika, 50 gostujucih profesora i nastavnika. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter