Finska se priprema za raspad eurozone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Finska se priprema za mogući raspad eurozone, u vrijeme sve izraženijih napetosti u zoni eura te upozorava da više neće tolerirati krpanje rupa bez dna i potajno osnivanje fiskalne unije.

"Moramo se otvoreno suočiti s mogućnosću raspada eurozone", rekao je Erkki Toumioja, dugogodišnji ministar vanjskih poslova i član Socijaldemokratske stranke, jedne od šest u vladajućoj koaliciji.

"To nije nešto što bilo tko, čak i Pravi Finci (euroskeptična stranka) priželjkuje, no moramo biti spremni", istaknuo je ministar za list The Daily Telegraph. "Naši dužnosnici, kao i svi ostali u bilo kojoj važnoj situaciji, imaju neku vrstu operativnih planova za svaku mogućnost", dodao je Toumioja.

Njegova izjava je dosad najotvorenije upozorenje jednog visokog dužnosnika eurozone. "O tome svi razmišljaju, ali postoji konsenzus kako bi raspad eurozone na srednji i dugi rok stajao više od upravljanja krizom", rekao je Toumioja.

"No, raspad eurozone ne znači kraj Europske unije. On bi mogao dovesti do toga da Unija funkcionira bolje", kazao je.

Finska se pokazala kao najtvrđi član europske skupine kreditora, dok pokušava sačuvati na okupu šaroliku koaliciju. Vlada je na "tankom ledu" u okolnostima kada se birači sve više okreću euroskeptičnim strankama. Pravi Finci uzdrmali su političku scenu prošle godine osvojivši 19 posto glasova na parlamentarnim izborima. "Finski porezni obveznici su jako ljuti", rekao je predsjednik te stranke Timo Soini.

Poput ostalih članica eurozone, Finska ima pravo veta na sve buduće pakete pomoći oslabljenim europskim gospodarstvima. No, za razliku od nekih, finski parlament mora odobriti svaki takav paket, uključujući i onaj za Španjolsku.  

Ministar Tuomioja je izrazio sumnju da "banda četvorice", uključujući i predsjednika Europske središnje banke Maria Draghia, planira članice eurozone "upecati" u neki oblik fiskalne unije. "Ne vjerujem tim ljudima", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter