Finska ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Finski parlament Eduskunta danas je većinom glasova ratificirao hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji, a na glasovanju je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Finska je dvadeseta država od ukupno 27 članica EU-a koje trebaju ratificirati hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja 2013., kad je predviđen ulazak Hrvatske u Uniju.

Potporu hrvatskom pristupnom ugovoru u finskom parlamentu izrazio je 131 zastupnik vladajuće koalicije i dijela oporbe, protiv su bila 34 zastupnika, od kojih 32 zastupnika euroskeptične Stranke Finaca i dva zastupnika krajnje ljevice.

Leko se sastao na radnom doručku s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinaeluomom, koji je glasovanje nazvao povijesnim trenutkom. Finska, rekao je  Heinaeluoma, već godinama ima izvrsne odnose s Hrvatskom, koju je opisao kao prekrasnu zemlju vrijednih ljudi i otprilike istog broja stanovnika kao i Finska. Predsjednik finskog parlamenta naglasio je da Europsku uniju vidi kao uniju jednakih.

Leko je nakon razgovora s finskim kolegom izjavio da sa zadovoljstvom može zaključiti da između Hrvatske i Finske postoje prijateljski, partnerski odnosi. 

Ratifikaciju još nisu provele Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska i Slovenija.

U nekima od tih zemalja postupak je pri samom kraju, poput Velike Britanije, gdje je završena procedura u donjem domu, zatim u Francuskoj i Belgiji.

Dio preostalih zemalja čekat će na završno izvješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter