Finska: Danas suđenje za Patriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Finskoj je u utorak započelo suđenje šestorici nekadašnjih menadžera tvrtke Patria za spornu prodaju oklopnih vozila slovenskoj vojsci, a glavni državni odvjetnik Jukka Rappe na početku je suđenja za većinu optuženih zatražio zatvorske kazne od dvije i pol godine zbog davanje mita, a za trojicu od njih i kazne zbog industrijske špijunaže, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na austrijsku agenciju APA i finske medije. 

Jormo Wiitakorpi, Reijo Niitynen, Heikki Hulkkonen, Jarmo Puputti, Tuomasa Korpi i Kai Nurmo optuženi su da su državnim službenicima u Sloveniji obećali mito kako bi Patria dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a terete se i za industrijsku špijunažu. Suđenje bi po predviđanjima trebalo trajati do pred kraj listopada.

Slovenska tiskovna agencija navodi da će sud do tada donijeti i odluku o tome hoće li proces protiv Patrijinih menadžera koji su vodili spornu prodaju oklopnih vozila za slovensku vojsku povezati sa sličnim poslom Patrije u Hrvatskoj.

Tužitelj Jukka Rappe nedavno je za slovenske medije izjavio da vjeruje kako će se sud odlučiti za povezivanje ta dva slučaja i izricanje zajedničke presude optuženima jer je u oba slučaja većinom riječ o istim osobama, no da ne očekuje da bi takva presuda mogla biti objavljena prije kraja veljače iduće godine.

Hrvatsko ministarstvo obrane s Patrijom je 2007. godine sklopilo ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedan 112 milijuna eura. Ugovor je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević. Finsko državno odvjetništvo priopćilo je krajem lipnja kako su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru tvrtke "Đuro Đaković" kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku. Ta dvojica dužnosnika, kojima Finci ne navode imena, Stjepan Mesić i Bartol Jerković, odlučno su odbacila točnost tih navoda.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posljednji se put 28. lipnja oglasio o "aferi Patria", ističući kako nije imao nikakvog razloga primiti mito od predstavnika finske Patrije pri sklapanju posla oko prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj, jer nije ni sudjelovao u odlučivanju. Upitan kakva je po njegovu mišljenju pozadina te afere, Mesić je odgovorio kako smatra da su predstavnici Patrije ili njihovi lobisti "morali podvaliti novce" te da sada to pokušavaju "uvaliti nekom drugom". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter