Fino Wino za znalce i vinske laike


Štošta što ste htjeli znati, a ne znate, mnogo čeg što ste željeli pitati a niste znali koga, barem što se tiče domene dobre i kvalitetne vinske kapljice, nudi zabavna i edukativna kazališna predstava Fino Wino, zagrebačkog teatra "Gust".

Koja su autohtona hrvatska vina? Što i kako treba s vinom? Što su o njemu govorili naši stari, a što poete i pjesnici? Čime se bave sommelieri i kako otvoriti vino samo su neka od pitanja na koje predstava Fino Wino i režiju Željka Zorice, te kroz glumačku izvedbu Damira Šabana i glazbu Ivana Koprivčevića, daje odgovore.

Po svemu drugačija, predstava koja izlazi iz zgrade kazališta i uprizoruje se u kletima, podrumima, vinskim sajmovima i restoranima za Martinje stigla je i u Rovinj. Domaćin predstave bilo je Pučko otvoreno učilište a mjesto događanja Multimedijalni centar koji je za ovu prigodu uspješno glumio restoran. Zašto glumio? Pa zato što je predstavu pratila i degustacija vina.

Naime, vino koje se pilo uz predstavu, a riječ je o bijelom suhom stolnom vinu Vitis, poklon je članova prve zadruge vinara Rovinj- Matošević, Panjoka, Vivoda i San Tomaso. Uz piće dogodilo se i iće- caffe bara "Cinema".

I kako onda zajedno gluma, vino i iće? Jednostavno, jer predstava se poigrava pučkim izričajem kroz pripovijedanje o natjecanju u somellierskim vještinama. Cilj joj je promovirati hrvatska vina i proizvode na području čitave zemlje, te podignuti vinsku kulturu i svijest o autohtonim sortama, vinima i običajima kroz dobro kazalište.

Naime, projekt Fino Wino dijelom je izvedbena umjetnost, ali se u okvirima kazališne predstave progovara o značajkama i vrijednostima pojedinog kraja Hrvatske, te potencijalima njene turističke ponude preko vina i gastronomije. (Napisala i snimila N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter