Finkinja u Puli cisti rakove i mijesi pljukance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maria Salminen ucenica je turisticke škole iz finskog grada Lahtija koja se školuje za kuharicu, a u sklopu programa Salpus Further Education "Leonardo da Vinci - IVT Mobility" boravi do kraja ožujka u Puli, zahvaljujuci Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

- Suradnju s ovim finskim gradom zapoceli smo još 2006. godine, a delegacija iz naše škole boravila je u Lahtiju 2008. u sklopu projekta "Kulturna baština Skandinavije". Od pocetka ožujka u Puli boravi Maria Salminen, koja uci za kuharicu. U svibnju ce ovdje boraviti još tri ucenice iz toga grada, kazala je profesorica engleskog jezika Vedrana Brajkovic.

Maria Salminen smještena je u hotelu Pula, a praksu odraduje u restoranu Milan.

- Pula je predivan grad, jako mi se svidaju njegovi povijesni spomenici, bogata baština, kao i predivno more, premda nisam tu boravila u ljetnim mjesecima, no moram reci da Pula ima divne plaže. Dakako, to je bitno razlicit grad u odnosu na moj Lahti. Pula se cini jako malom i mirnom, a i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu izgleda mala u odnosu na moju školu, koju pohada oko tri tisuce ucenika. Iznimno sam zadovoljna kako su me prihvatili kolege iz pulske škole, iako tu ne pohadam nastavu vec imam samo praksu, kazala je simpaticna Maria.

Saznajemo da je ovdje naucila pripremati riblje specijalitete i one s plodovima mora, da je cistila rakove, radila pljukance i njoke, ali i da je pripremala slanu Carelian pie (vrstu pite) te slatko pecivo koje se u njezinoj zemlji jede kao desert ili pak uz kavu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter