Nakon što je objavila svoju prvu kuharicu "Doručak", izdanu na hrvatskom jeziku, Puljanka Dunja Gulin dobila je ponudu za pisanje kuharica na engleskom i, naravno, objeručke ju prihvatila. Naše tržište je malo i malo se ljudi interesira za prehranu za koja se ona specijalizirala, a to je veganska kuhinja, tako da joj je izdavanje kuharice na engleskom jeziku iznimno važno. Promocija njene najnovije knjige "The Vegan Baker", održat će se 5. lipnja u 19 sati u galeriji Cvajner. Izdavač je Ryland Peter & Small.
- Odakle vaš interes i ljubav prema zdravoj prehrani i kuhanju?
- Shvatila sam da je područje zdrave prehrane i pripreme namirnica vrlo interesantno i da je za mene osobno iznimno važno što svakodnevno jedem te da odabir hrane ima veliki utjecaj na moje zdravlje i raspoloženje. Iz tog sam se razloga zadnjih devet godina posvetila svojoj edukaciji, a nakon toga i krenula educirati druge o zdravom načinu prehrane putem radionica kuhanja i pisanja kuharica na hrvatskom i engleskom jeziku.
- Da li je veganska prehrana samo trend?
- Sudeći po situaciji na zapadu, ljudi koji razmišljaju o tome što i kako jedu i kakav utjecaj njihov svakodnevni odabir ima na obitelj, zajednicu i društvo, možemo reći da je to sve prošlo fazu mode i trenda i da je ušlo na mala vrata u mainstream, trenutno svjetski, a nadam se da će tako u budućnosti biti i kod nas.
- Koji su glavni sastojci u vašim kolačima i kako je moguće napraviti finu slasticu bez mlijeka, jaja i šećera?
- Osim što sam u svojoj kuharici The Vegan Baker ponudila recepte prikladne za vegane (bez mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja), oni su odlični i za ljude koji imaju problema s alergijama na neke namirnice kao i za potpuno zdrave ljude koji žele jesti kolače, ali bez osjećaja težine u želucu. Inače uopće ne koristim rafinirane šećere, pa su tako moji recepti zaslađeni rižinim sladom, javorovim i agavinim sirupom, i u nekim slučajevima nerafiniranim sirovim smeđim šećerom. Rafinirani šećer je jedna od pošasti modernog doba i šteti zdravlju djece i odraslih, pa zato i inzistiram na edukaciji javnosti da se kolači mogu napraviti i bez štetnih sastojaka, a da i dalje budu ukusni i da u njima uživamo.
- Iziskuje li priprema veganskih slastica više vremena?
- Apsolutno ne. Moje je mišljenje da je priprema veganskih kolača čak jednostavnija, jer nema dugog miksanja i dodatnog opreza koji zahtijevaju kolači koji se pripremaju s jajima. Keksići i jednostavniji kolačići gotovi su za manje od pola sata! (Vanesa BEGIĆ)