Finera: Krave umiru žedajuci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krave na otocicu Finera u blizini Medulina povod su brojnih reagiranja citatelja koji su se ovih dana obratili našem listu, Udruzi Ruka šapi, Opcini Medulin te veterinarskoj inspekciji tvrdeci da se oko 30 krava u vlasništvu Emilija Lorencina nalazi vec duže vremena bez vode i hrane na otoku, za koji on tvrdi da je u njegovom vlasništvu.

Navodno je vlasnik jednu životinju na Veliku Gospu zavezao za barku i vukao od Finere do Bodulaša i sve do plaže na Pošesima prije hotela Belvedere.

Podsjetimo da su na tom medulinskom otocicu koncem srpnja pronadene tri uginule krave. Tada smo objavili da su Lorencinove krave uginule zbog žedi.

Citatelj, koji je htio ostati anoniman, kaže da je barkom vozio 100 litara vode za žedne krave, jer nije mogao više gledati životinje ispacene na suncu koje piju morsku vodu. Obitelj Lorencin je vec bila prijavljivana zbog zanemarivanja krava, odnosno morali su im osigurati sve potrebne uvjete, no to bi onda trajalo tjedan dana nakon cega bi se sve vratilo na staro.



Emilio Lorencin demantira sve navedeno. - Nosim im vodu dva puta dnevno, oko dvije tisuce litara. Finera je u mojem vlasništvu i nekome je u interesu da se otoka domogne pa mi zato rade štetu svojim izjavama. Moji su ovdje 700 godina i radim s kravama kako su radili i moji djedovi, na obalu ih odvozim onako kako su to i oni radili. No, više se necu baviti kravama, ili cu ih prodati ili pokloniti, kazao nam je Lorencin u telefonskom razgovoru koji je vecim dijelom protekao u povišenim tonovima - uglavnom se izderavao u slušalicu i izbjegavao odgovaranje na naša pitanja. Što se tice lešina krava koje su nedavno plutale u blizini otocica, rekao je da je jedna doplutala do Finere iz Raškog kanala bez oznake i da nije bila njegova.



Od više državne veterinarske inspektorice Lovorke Tomicic pokušali smo dobiti odgovor na pitanje što je poduzeto u navedenom slucaju, a ona je rekla tek da je krajem srpnja obavljen inspekcijski nadzor i da je predmet u postupku rješavanja te da nam više od toga ne može reci. Uputila nas je na Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, odakle smo i dobili odgovor.

Veterinarska inspekcija ureda Rijeka, Ispostava Pula, u postupku kontrole uvjeta i nacina držanja goveda na otoku Finera, obavila je inspekcijski nadzor 22. srpnja 2011. kojim je "zbog utvrdenih nesukladnosti u odnosu na odredbe propisane Zakonom o zaštiti životinja" posjedniku životinja naloženo da u roku od 30 dana otkloni sve nepravilnosti. Buduci je predmetni upravni postupak u tijeku, daljnje postupanje u ovom predmetu odrediti ce se nakon što rješenje postane izvršno, navode iz Ministarstva.

Plovilom smo se približili otoku i prvi prizor koji smo uocili je bila krava koja se odvojila od ostalih i spustila do mora te u nekoliko navrata pokušala piti morsku vodu!

Na otoku smo vidjeli 20-tak krava koje se prže na suncu i jedno tele koje se umorno spuštalo do mora, ocigledno u potrazi za vodom. Uz krave na otoku je jedino nekoliko kada u kojima vode, ako je suditi po kravama koje pokušavaju piti morsku vodu, jednostavno nema. Iako smo pokušali dogovoriti da s Lorencinom dodemo na otok, to nam nije uspjelo, a njegova supruga nam je potvrdila da su dobili rješenje Veterinarske inspekcije o uklanjanju krava s otoka što, kazala je, i namjeravaju uciniti, a potom ih i prodati.

Iako Lorencin tvrdi da je otocic Finera u njegovom vlasništvu, u Opcini su nam rekli da je vlasnik - Republika Hrvatska. (Tatjana GRBIC, P. L., snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter