Fine kompozicije zanimljivih struktura

Otvaranje izložbe u Zavičajnom muzeju
Otvaranje izložbe u Zavičajnom muzeju

U Zavičajnom muzeju Buzeta, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", otvorena je izložba fotografija "Godišnja doba" Igora Brajdića. Na buzetskoj izložbi izložene su fotografije koje inspiraciju nalaze u prirodi, ukupno njih dvanaest u grupi od po tri govore o pojedinom godišnjem dobu, te su tako i razmještene u prostoru: proljeće - ljeto - jesen - zima.

- Autor je značajke pojedinog godišnjeg doba istaknuo promatrajući i bilježeći kamerom zbivanja na razini tla. Tu se neposredno uočavaju i ispoljavaju promjene koje su karakteristične za pojedino godišnje doba. Osnovne značajke zime, proljeća i jeseni iskazane su preko zbivanja na zemlji, dok se jedino ljeto ispoljava kroz zbivanja u vodi, no i tu je pojavnost ograničena na samu vodenu površinu u plitkim vodotocima, istaknuo je otvarajući izložbu voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić. Sve fotografije snimljene su tijekom autoreva planinarenja. Fotografije zime, proljeća i jeseni nastale su u okolici Rijeke (na Ćićariji prema Planiku, vrh Mudne doli) i kod Tulovih greda na južnom Velebitu. Fotografije ljeta snimljene su na rijekama Mrežnici i Tari u Crnoj Gori.

- Pomniji pogled na izložbu otkrit će nam kako autor kroz tražilo fotografskog aparata traži (i nalazi!) samu srž promjena koje se odvijaju ispod naših nogu, te nas lišava svega nebitnog u kadru, naglašavajući kolorit i motive koje, možda, sami ne bismo zamijetili. Fine kompozicije u kojima prevladavaju zanimljive strukture i teksture, sklad boja i oblika svjedoče o autoru koji ima dobro oko i zna prikazati ljepotu one prirode koju vjerojatno ne zamjećujemo u dovoljnoj mjeri i o kojoj, možda, ne vodimo dovoljno računa, istaknuo je Nikolić.

Igor Brajdić, po osnovnom zvanju profesor matematike i fizike, magistar informacijskih i doktor ekonomskih znanosti, u mirovini je od listopada ove godine, a od 1977. godine učestalo s obitelji boravi u adaptiranoj kući u Sovinjaku gdje posljednje tri godine ima prebivalište. Spomenimo još da se bavio i haiku poezijom i astronomijom, a bavi se i planinarstvom i skromno maslinarstvom, posljednjih nekoliko godina ozbiljnije i fotografijom. Ove je godine sudjelovao i na međunarodnom natječaju fotografija u Rijeci na kojem je za fotografiju "Crkvica u maslinjaku" dobio posebno priznanje organizatora. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter