Finci apsolutni favoriti susreta harmonikaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki prijelazni pokal grada Pule i Kup grada Pule u trajno vlasništvo dodijeljeni su Finish Youth Accordion Ensembleu, koji je pod ravnanjem mladog Jannea Valkeajokija ove godine zablistao pred publikom 36. medunarodnog susreta harmonikaša kao orkestar s najvecim brojem bodova osvojenih u svim kategorijama.

Svecano proglašenje završnih rezultata ovog znacajnog natjecanja održalo se u petak u Domu hrvatskih branitelja, gdje je tijekom cetiri dana svoje znanje pred strucnim komisijama provjeravalo stotine mladih harmonikaša iz 13 europskih zemalja. Bila je to prilika uvjeriti se u procjene sudaca i cuti one koji su postali laureati ovog izdanja susreta.

Uz fantastican finski orkestar, koji je izveo V. Kujalaovu "Introduction& Passacaglia" i A. Piazzollinu "La muerte del Angel", neke smo od njegovih clanova, ukljucujuci voditelja Valkeajokija, upoznali i kao dobitnike najveceg broja bodova u kategoriji komornih sastava.

Trio BCH (mentor Matti Rantanen) primio je Kup grada Pule u trajno vlasništvo, izmedu ostalog i za naslov kojim su se predstavili u završnici - "Arara" K. Hakole. Finski laureati mahom su studenti Sibelius akademije iz Helsinkija.

Završne veceri nastupila je i najbolja solistica unutar Baby, A, B i C kategorije te dobitnica Kupa grada Pule - Teja Udovic Kovacic iz Glazbene škole iz Kopra (mentor Erika Udovic Kovacic). Svirala je treci, cetvrti i peti stavak "Djecje suite" V. Semjonova. Istom je nagradom nagraden i Petar Mirkov, student Filološko-umjetnickog fakulteta u Kragujevcu u klasi Predraga Kostovica, a za najveci broj postignutih bodova u D i E kategoriji solista. Slušali smo ga u izvedbi "Passacaglie" J. Ganzera.

Medunarodni susret harmonikaša u svojem natjecateljskom programu dodjeljuje i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najzapaženiju reprodukciju hrvatskog skladatelja. Ove godine ta je nagrada pripala Igoru Jugecu, studentu cetvrte godine pulskog Odjela za glazbu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli (klasa Dražena Košmerla) i to za izvedbu "Kontrasta" istarskog skladatelja Massima Brajkovica, koju smo takoder culi u završnici ove manifestacije.

Izdvojena je i jedna od najmladih sudionica natjecanja Michela Porcini (Italija), koja je osvojila najveci broj bodova u kategoriji Baby. Svima je njima posebno zahvalio te predao kupove i pokal Erik Lukšic, procelnik za društvene djelatnosti Grada Pule.

Urucene su i zahvalnice clanovima strucnog odbora susreta: ?eni Dekleva Radakovic, Slavku Magdicu, Orhidi Antunovic, Neviju Prencu i Daliboru Boljunu.

Održavanje natjecanja i koncertnog programa pulskom su OKUD-u Istra omogucili Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i pulska Turisticka zajednica. U konacnom poretku orkestara A kategorije, prema posljednjim rezultatima, prvu nagradu primio je Harmonikaški orkestar porecke Osnovne glazbene škole Slavka Zlatica.


Podijeli: Facebook Twiter