Financijski uzdrmane tri istarske udruge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dramaticne uštede koje je nametnulo Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje vodi SDP-ova potpredsjednica Vlade Milanka Opacic, snažno ce uzdrmati rad triju znacajnih udruga u istarskoj županiji. Centar za inkluziju i podršku zajednici iz Pule dobit ce, umjesto 530 tisuca kuna, samo 254.630 kuna, Društvo multiple skleroze Istarske županije 115.430 umjesto 240 tisuca, dok ce Udruga slijepih Istarske županije dobiti 249.850 kuna umjesto obecanih i planiranih 520 tisuca.

Smanjenje od 52 posto za udruge u cijeloj zemlji u ministarstvu objašnjavaju potrebom za štednjom i opravdaju "prilikama" u kojima se država nalazi. Navedenim istarskim udrugama u 2012. godini ce, dakle, pripasti 619.910 kuna, umjesto planiranih milijun i 290 tisuca.

"Ministarstvo socijalne politike i mladih nije smanjilo sredstva za udruge zato da bi eventualni višak preusmjerilo u neke druge svrhe, vec iz jednostavnog razloga što su odobrena proracunska sredstva za tu namjenu umanjena. Ministarstvo je poduzelo dodatne mjere racionalizacije da bi sva raspoloživa sredstva bila usmjerena na socijalne transfere, što je prioritet ovog ministarstva", objašnjava se u dopisu ministarstva koji je potpisao Hrvoje Sadaric iz tamošnjeg odjela za odnose s javnošcu.

Sadaric takoder naglašava da su udruge unaprijed obaviještene o smanjenju proracunskih sredstava. "Ministarstvo socijalne politike i mladih smatra da udruge iz podrucja socijalne skrbi obavljaju vrlo vrijedan posao i uvažava ih kao iznimno vrijedne partnere u osiguravanju usluga u zajednici u ovom vrlo osjetljivom podrucju", napominje se u dopisu ministarstva.

Marko Perkov iz Centra za inkluziju zbog odsutnosti nije mogao potvrditi najave o smanjenju prihoda. - Teško mi je komentirati spomenutu odluku Ministarstva. Nece nam biti lako ali cemo nastojati da korisnici to ne osjete i da strucni tretman ostane isti. No, zbog znacajno manje sredstava kvaliteta usluge i razina ce biti smanjeni. Vjerujem da nije bilo lako donijeti takvu odluku koju smo, uostalom, ocekivali, kazao je Perkov.

Rez od 60 posto znaci otpuštanje osoba i smanjenje pomoci clanovima, naglasila je voditeljica programa u Udruzi slijepih Biljana Bekic s kojom se slaže i predsjednik Udruge Zlatko Kuftic.

- Ovo je strašno. Najveci problem je u tome koliko ce djelatnica moci ostati. Programom je bila predvidena i nabava cetiri tandem bicikla, no iako je rekreacija jako bitna slijepim osobama važnije im je omoguciti pomoc u kuci. Na ovaj nacin one ce ostati bez edukacije i kvalitetne skrbi osobnih asistentica. U Istri 48 clanova živi samo i bez icije pomoci osim one koju pružamo. Potpisali smo trogodišnji program i toga bi se ministarstvo trebalo pridržavati, zakljucio je Kuftic.

Smanjenje opsega pružanja pomoci u kuci bit ce najvjerojatnija posljedica reza i u Društvu multiple skleroze, cija predsjednica Branka Petelinec kaže da ce clanovi ostati zakinuti za nešto što im je prijeko potrebno. (D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter