Finalisti Rovinj Photodaysa u Zagrebu

Rad Đanije Celije
Rad Đanije Celije

Izložbom finalista i pobjednika fotografskoga festivala "Rovinj Photodays 2014.", otvorenom preksinoć u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), taj zagrebački muzej otvorio je jesensku izložbenu sezonu i nastavio već tradicionalnu suradnju s rovinjskim festivalom - najvećim fotografskim festivalom u Hrvatskoj.

Dio muzejske Zbirke novije fotografije

Dvije stotine radova 21 autora - finalista i pobjednika rovinjskoga festivala u sedam kategorija, među kojima je i četvero hrvatskih autora - Mario Topić, pobjednik u kategoriji dokumentarne fotografije, Igor Sitar pobjednik u kategoriji "Moda" te Suzana Holtgrave, laureat u kategoriji portreta i Đani Celija u kategoriji "Akt/tijelo", predstavljeno je na izložbi koju će svi zainteresirani moći razgledati do 21. rujna.

U kategoriji "Arhitektura" pobjednica je Talijanka Nicoletta Boraso, a talijanski fotografi Domenico Cipollina i Vittorio Mortarotti pobjednici su u kategorijama pejsažne fotografije i umjetničkoga koncepta.

Nakon što se zatvore vrata te izložbe, radovi svih nagrađenih hrvatskih autora postat će dijelom fundusa Zbirke novije fotografije MUO-a što raduje ravnatelja MUO-a Miroslava Gašparovića zbog, kako je istaknuo, povećanja toga dijela galerijskoga fundusa i važnoga mjesta koje fotografija ima u kulturi i umjetnosti.

Međunarodni godišnji natječaj

Direktor Rovinj Photodaysa Denis Redić objasnio je da je ovogodišnje, sedmo festivalsko izdanje, donijelo važnu novost u natjecateljskom dijelu jer je "otvorio" godišnji natječaj, koji je u proteklih šest godina pratio hrvatsku suvremenu fotografiju, za cjelokupnu suvremenu fotografsku scenu i to pod nazivom "1st International Competition of Contemporary Photography - 7th RovinjPhotodays, 2014." Natječaj je, podsjetio je Redić, bio otvoren do 25. veljače ove godine u sedam službenih kategorija, a fotografi su se mogu prijaviti u jednoj ili više kategorija. 

Žiriranje je pak provedeno na dvije razine - na prvoj su to učinili nacionalni selektori koji su izabrali do najviše 20 najboljih radova po kategoriji, a završnu riječ imao je glavni selektor američki fotograf i pisac Tod Papageorge koji je odabrao 35 autora od njih sedamstotinjak iz svih krajeva svijeta koji su se prijavili na ovogodišnji natječaj,

Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori i članica tima hrvatskih selektora Marina Viculin spomenula je da su nacionalni selektori imali zahtjevnu zadaću odabrati između više od 10.350 fotografija prijavljenih na natječaj one koje su smatrali najboljima. Podsjetila je da je samo iz Hrvatske na natječaj stiglo oko 4800  fotografija, a zanimanje su pokazali autori iz susjednih zemalja, ali i oni s drugih kontinenata.

Viculin smatra da je jedna od glavnih zadaća selektora podizanje umjetničkih kriterija, ali uz održavanje otvorenosti i širine natječaja.

Festivalskim pobjednicima pripala je tradicionalna statua "Kadar", a svi finalisti godišnjega natječaja sudjelovali su u putujućoj skupnoj izložbi diljem Europe kojoj je završnica izložba u MUO. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter