Finale uz jazz fusion supergrupu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krema svjetskog jazza okupljena u sastavu Return to Forever IV nastupila je u nedjelju u dvorištu nekadašnje Tvornice duhana Rovinj.

Kako se i ocekivalo, ova jazz fusion supergrupa, koju cine originalni clanovi pijanist Chick Corea, basist Stanley Clarke i bubnjar Lenny White, uz pojacanje legendarnog violinista Jean-Luca Pontyja iz Mahavishnu Orchestra i cijenjenog gitarista Franka Gambalea, okupila je u Rovinju izuzetno brojnu publiku na zadnjem koncertu ovogodišnjeg, prvog izdanja Avantgarde Jazz Festivala.



Uvertiru u koncertnu vecer priredili su domaci jazz virtuozi - sastav Combinate, koji cine dva Rovinjca - trostruki dobitnik nagrade Status za klavijaturista godine Kristian Terzic i bubnjar Marko Matoševic, te renomirani gitarist, aranžer i skladatelj Ante Gelo i basist Zvjezdan Marjanovic.

Ovi vrsni domaci glazbenici, koji vec godinama sviraju kao studijski i koncertni glazbenici s našim zvijezdama kao što su Gibonni, Nina Badric, Massimo Savic, Oliver Dragojevic i drugi, te uz to rade i na samostalnim projektima, izveli su sinoc repertoar autorskih jazz fusion skladbi.

O koncertnom nastupu velikana jazza okupljenima u Return to Forever IV može se govoriti samo u superlativima - ova grupa se još sedamdesetih godina afirmirala kao jedan od najpoznatijih bendova fusion pokreta uz sastave Milesa Davisa te Mahavishnu Orchestra i Weather Reporta, a njihov koncert u Rovinju, gdje su nastupili u sklopu svoje svjetske turneje, bio je prava jazz poslastica i dogadaj za pamcenje.



Medu brojnom publikom bilo je i podosta poznatih lica - tako su na koncert stigli americki redatelj James Ivory, zatim Nina Badric, Tony Cetinski, župan Ivan Jakovcic, zatim redovni posjetitelj jazz koncerata - ravnatelj pulske Opce bolnice Lems Jerin, pa izbornik teniske Davis Cup reprezentacije Goran Prpic, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, nekadašnja tenisacica Iva Majoli i drugi.(Tea TIDIC; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter