Finale Riječkog karnevala s više od 8.000 maškara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni, 30. riječki karneval ušao je u veliko finale - stotinjak karnevalskih grupa, u kojima je ove godine više od 8.000 sudionika, proći će u velikoj povorci preko riječkog Korza.

Veliku karnevalsku povorku najavile su Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska zadnje karnevalske grupe, u 20 sati, na Adamićevom gatu KU Pom-F-Ri organizira paljenje Pusta.

Trasa povorke ide sljedećim ulicama: Ivana Zajca - Delta (Cindrićeva dio) - Andrije Kačića Miošića - "južni most" - Fiumara - Scarpina - Korzo - Trg Republike Hrvatske - Adamićeva - Zadarska - Rivom (prema Trgu Žabica), gdje će ulaskom na putničku obalu završavati.

Duž trase za vrijeme održavanja Međunarodne karnevalske povorke nalazit će se sedam pozornica s razglasom za najavu grupa.

Prije početka karnevalske povorke predstavnike stotinjak maškaranih skupina na pozornici na Korzu primio je "bivši" riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a sad stručni suradnik Meštra Tonija, koji je svakoj od skupina uručio prigodni poklon kao uspomenu na sudjelovanje na jubilarnom Riječkom karnevalu. Ni predstavnici skupina nisu ostali dužni pa je i Obersnel dobio čitavu hrpu najrazličitijih darova, od boca vina do lažnih eura, "nek' mu se nađe pri ruci kad bude išao u Sloveniju".

Predstavnike maškaranih grupa zajedno s Obersnelom na pozornici je primio aktualni gradonačelnik, Meštar Toni, u društvu kraljice Karnevala Vedrane Dujmić, a pridružio im se i prvi čovjek Međunarodne federacije karnevalskih gradova Henry van der Kroon, koji je članove onih skupina koje u maškaranoj povorci sudjeluju od prvog karnevala, prije trideset godina, darivao i prigodnom medaljom.

Od 11 do 22 sata središte grada u cijelosti je zatvoreno za sav promet. Parkiranje vozila zabranjeno je na sljedećim lokacijama: Zadarska, Splitska, Zanonova, Riva, Riva Boduli, Verdijeva (zapad), Zagrebačka (zapad), I. Zajca, Cindrićeva, M. Smokvine Tvrdog, Školjić i parkiralište Školjić, Putnička obala, parkirališta Delta i Pod voltun na Žabici te Trg 128. brigade Hrvatske vojske.

Gradskim autobusima u Rijeci danas se možete voziti besplatno, a prigradski autobusi će od 11 do 24 sata umjesto s Delte i Trga bana Jelačića polaziti s parkirališta Školjić.

Prijenos uživo možete pratiti na web-stranici Karnevala. (NL, snimili M. GRACIN, P. FABIJAN, V. KARUZA)


Podijeli: Facebook Twiter