Finale ESDU-a: Zvijezde plesa dolaze u Poreč

S prošlogodišnjeg plesnog natjecanja ESDU u Poreču
S prošlogodišnjeg plesnog natjecanja ESDU u Poreču

Od 15. do 19. svibnja Poreč će biti svjetski centar plesa jer dolazi 4.000 plesača, natjecatelja na petom finalu jednog od najvećih svjetskih natjecanja u plesu Masters serije. Organizira ga ESDU (European Show Dance Union), a ove godine donosi nekoliko noviteta. Jedan od njih je naziv manifestacije koja se od ove godine zove International DanceStar Festival te objedinjava tri glavna događaja - finalni turnir ESDU svjetske turneje, Gala večer i Zumba party masterclass.

- Promjena u odnosu na prošlu godinu je i porast interesa plesača pa ove godine imamo 800 natjecatelja više nego lani, a neke smo zbog vremenskog ograničenja morali i odbiti. Ove godine smo proširili program te otvorili još novih kvalifikacijskih etapa, kao što je Njemačka, a dogodine ćemo otvoriti kvalifikacije u Južnoj i Sjevernoj Americi, kazao je generalni tajnik ESDU-a Alen Petelinc.

Istaknuo je da su članovi Svjetske plesne federacije zadovoljni porečkim domaćinstvom te se posebno zahvalio Gradu, njegovoj Turističkoj zajednici i Laguni Poreč.

Glavni događaji festivala odvijat će se na tri lokacije. Završni turnir ESDU serije bit će u dvorani Intersport u Zelenoj Laguni na kojem će se plesači, koji su kroz kvalifikacije izborili finale, natjecati za titulu Dance Star. Kvalifikacije ESDU-a održavaju se u cijelom svijetu - od Južnoafričke Republike, preko Srbije, Mađarske, Hrvatske, Rumunjske, Slovačke, Njemačke do Austrije, a stalno se otvaraju nove etape.

Na Gala večeri, koja će se održati 17. svibnja u dvorani Žatika, zainteresirani će imati priliku pogledati dvadeset najatraktivnijih koreografija odabranih tijekom kvalifikacijske ture. Novi plesni događaj, Zumba Party, bit će na Trgu slobode.

- Zumba je atraktivna svim generacijama, a na porečkom trgu plesat će neki od najboljih svjetskih instruktora iz Venezuele, Costa Rice, Brazila i Floride. Sa sobom dovode DJ-a i perkusionista koji će još bolje doprinijeti atmosferi na trgu. Cilj je zabaviti prisutne, a koliko poznajem Južnoamerikance, oni ne staju dok traje fešta. Majstori zumbe će omogućiti lokalnim instruktorima da zaplešu s njima u jednom dijelu stagea i tako održati i masterclass, rekla je Tatjana Pagitz, potpredsjednica ESDU-a.

Na festivalu će se održati i razne radionice svjetski priznatih plesnih pedagoga, a svaku večer će biti afterpartyji u disko baru Plava.

U žiriju sjede eminentna imena iz svijeta plesa, a u komisiji koja će odlučivati na Gala večeri sjedit će Nina Kripas, plesačica iz Los Angelesa, koja je plesala i u spotovima Michaela Jacksona, Craiga Dawida i Black Eyed Peasa. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter