Fina uspješna u ovrhama, javni ovršitelji nepotrebni?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li javni ovršitelji opstati kao institucija, ovisit ce o analizi uspješnosti provedbe ovrha u postojecem sustavu, u koji je od 1. sijecnja prošle godine vrlo ucinkovito ukljucena i Fina, zakonski ovlaštena da provodi ovrhu nad svim novcanim sredstvima ovršenika po pravomocnom rješenju o ovrsi.

- Nikakva odluka još nije donesena, ali cinjenica je da je novi Ovršni zakon donesen dok još nije bilo poznato koliko se uspješno ovrha nad novcanim sredstvima može provoditi preko Fine, rekao nam je novi ministar pravosuda Orsat Miljanic.

U uvodenje institucije javnih ovršitelja Ministarstvo je krenulo svega nekoliko mjeseci nakon što je Fina pocela primjenjivati zakonsku obvezu provodenja ovrha nad novcanim sredstvima. Fina je 30. studenog 2011. imala više od milijun otvorenih ovrha u kojima se od gradana i pravnih osoba potražuje više od 40,89 milijardi kuna.

Velik dio toga otpada na mrtva poduzeca bez imovine i zaposlenih koja su u blokadi dulje od godinu dana, kakvih je više od 35 tisuca i dužna su preko 33 milijarde kuna.

U Fini nismo uspjeli dobiti podatak o broju i vrijednosti uspješno provedenih ovrha, ali neslužbeni izvori govore da je Fina lani provela oko dva milijuna ovršnih naplata ukupne vrijednosti 17,7 milijardi kuna. Podatke ce Ministarstvo pravosuda sravniti s drugim podacima o ovrhama.

Ovršnih predmeta samo na zagrebackom sudu lani je primljeno preko 35 tisuca, a javni bilježnici su 2010. primili 558 tisuca zahtjeva za ovrhom, od cega su riješili 510 tisuca predmeta.

- Ministarstvo nije sacekalo da vidi što ce i kako Fina odraditi, a odradila je puno. Ovrha nad novcanim sredstvima više nije problem, nekretnine prodaju sudovi i taj dio ovrhe mogao bi se poboljšati, a od prodaje pokretnina ionako se rijetko tko želi naplatiti, jer dužnici obicno na svoje ime ne registriraju vrjednije pokretnine, rekao nam je jedan javni bilježnik.

Osim svih tih podataka, u Ministarstvu ce razmotriti i bi li uvodenjem javnih ovršitelja poskupjela provedba ovrhe koja je danas, ako se vodi preko bilježnika, relativno jeftina i dostupna.

Ministarstvo je upoznato i s podacima da sud u Puli nema ni jedan predmet za predaju javnim ovršiteljima, kao i s podatkom da na podrucju Šibenika nitko nije zainteresiran da bude javni ovršitelj. (Sergej ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter