Fina: U ovrhama ne postupamo samovoljno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog učestalih članaka na temu provedbe ovrhe danas su priopćenjem reagirali iz Financijske agencije (Fine) tvrdeći da ih se nepravedno stavlja u negativni kontekst s naplatom potraživanja, a da se građani time dovode u zabludu te izaziva strah i nepovjerenje u pravni sustav.

- U postupku provedbe ovrhe ne postupamo samovoljno i arbitrarno, već isključivo prema zakonu. Fina na temelju zaprimljene osnove za plaćanje prvo izda naloge bankama da prenesu određeni iznos s računa ovršenika na račun ovrhovoditelja, a tek ako na svim računima ovršenika nema dovoljno sredstava, daje se nalog za blokadu računa. Neistinite su tvrdnje da Fina blokira račune neosnovano i ako ovršenik ima dovoljno sredstava na računu za izvršenje ovrhe. Također, apsolutno je netočno da se na blokirane račune ne mogu uplaćivati novčana sredstva, piše u priopćenju Fine koja ovrhu provodi temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Ovršnog zakona počevši od 1. siječnja 2011.

Navodeći postupak ovrhe objašnjavaju da se ona provodi na temelju ovršnih isprava, u pravilu to su zadužnice, obračuni plaće ili pravomoćne i ovršne sudske odluke, a ovrhovoditelj može pokrenuti ovrhu, bilo na novčanim sredstvima kod Fine, bilo pred sudom na drugoj imovini dužnika.

- Dugovanja se moraju plaćati, i ovrha je, na žalost nužna, kako bi se vjerovniku omogućila naplata onoga što mu dužnik duguje i ne želi dobrovoljno podmiriti. Ne smijemo zaboraviti da dužnici nisu samo građani. Vrlo često su, na žalost, i obični građani u ulozi vjerovnika koji moraju prisilnim putem pokušati naplatiti neisplaćenu im, a mukotrpno zarađenu plaću, i u tom se slučaju i građani obraćaju Fini sa zahtjevom da provede ovrhu na računima dužnika - poslodavca koji ne želi isplatiti plaću, navode u Fini. (M. JERIN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter