Fina i banke nezakonito provode ovrhe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clan izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora Mladen Godek rekao je jucer da se toj organizaciji vec duže vrijeme obraca veliki broj gradana s pritužbom da im se u ovršnom postupku plijene cijele place, mirovine, novcane naknade za tjelesno oštecenje i doplatak za tudu pomoc i njegu, te sva druga primanja koja primaju na tekuce racune.

- Brojni gradani uopce nisu primili rješenja o ovrsi. Saznali su tek kada su im zaplijenjena osobna primanja na njihovim tekucim racunima. Zbog toga što im nisu dostavljena rješenja nisu mogli ni uložiti žalbu, rekao je Godek na konferenciji za novinare. Pojasnio je da postupak ovrhe pocinje Fina koja daje nalog bankama te da to cini prema OIB-u ovršenika bez njegove suglasnosti i znanja, te što je još gore mimo ogranicenja odredenih Ovršnim zakonom.

- Prilikom zapljene sredstava na tekucim racunima komercijalne su banke provodeci naloge Fine, osim stvarno postojecih sredstava na racunu ovršenika, plijenile i sredstva kojih na racunu nije bilo, u granicama dopuštenog prekoracenja po racunu, odnosno minusa. Time su banke osigurale kamatu koja ide i do 14,93 posto godišnje i time još više osiromašile i financijski oštetile ionako socijalno ugrožene gradane. A prema izricitim odredbama Ovršnog zakona ne smije se plijeniti više od trecine place. A potpuno su iz ovrhe iskljucena sva socijalna primanja, rekao je Godek. Dodao je da je cak i Ustavni sud u jednom predmetu presudio da se ne smije plijeniti više od trecine place, ali da to sudovi ignoriraju.

- Tek nakon konkretne upute HHO-a gradanima Fina je obavijestila banke koja su pocele otvarati posebne racune za sredstva koja su izuzeta od ovrhe. Medutim, brojni gradani, neinformirani i apaticni, jednostavno su digli ruke od svega pa i od sebe samih. Sve ovo rada nezamislive socijalne tenzije koje vrlo lako mogu eksplodirati s nesagledivim posljedicama. HHO poziva sve cimbenike u lancu provodenja Ovršnog zakona na hitno postupanje da bi se što prije uklonila šteta pocinjena tisucama gradana, rekao je Godek.


Podijeli: Facebook Twiter