Fimi-media: Svjedok potvrdio ugovor s Thompsonom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić ustvrdio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, u slučaju Fimi-media, da je na nagovor fratra Slavena Milanovića Litre sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a dobio pola milijuna eura da ne nastupa niti za jednu drugu političku stranku.

Litre, kojega još od 2003. poznaje kao svećenika iz crkve u Zvonimirovoj ulici, Jelinčiću je u svibnju 2007. navodno rekao da Thompson treba dobiti pola milijuna eura da ne bi nastupao niti za jednu političku stranku, osim za HDZ bude li potrebno.

- Ja sam mu se samo nasmijao i rekao da ne priča gluposti, no nakon 15 do 20 dana došao je da napravim ugovor. Napisao sam ga na jednoj stranici, vrlo šturo i predao mu to na CD-u. Nakon nekog vremena došao je i rekao da je novac isplaćen, ali da je nedostajalo 5 do 6 tisuća eura, prisjetio se svjedok.

Dodao je i da je mu Litre kasnije kazao da je novac dobio od tadašnjeg HDZ-ova rizničara i šefa Carine Mladena Barišića.

- Sve mi je izgledalo kao dobra priča, dok se o tome nije počelo pisati u medijima, ustvrdio je svjedok, koji se pod pritiskom savjesti potom odlučio javiti USKOK-u i ispričati svoja saznanja.

- Apsurdno je i neuvjerljivo da bi osoba koja nije pravnik bila zamoljena da napravi tako delikatan ugovor, da bi nakon toga ničim izazvana, osim probuđenom savješću i željom za istinom, izigrala povjerenje svog svećenika i išla to prijaviti, kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prigovarajući istinitosti svjedočenja.

Sanadera je, pak, zanimalo kako to da Jelinčić kao član HDZ-a nikada nije predsjednika svoje stranke upitao o spornom ugovoru ili zašto ih fra Slaven nije suočio po tom pitanju kada su se svi zajedno družili nakon nedjeljne mise.

- On se predstavljao kao osoba od vašeg povjerenja, ne znam zašto je tako postupio, kazao je Jelinčić Sanaderu. 

Na suđenju se jutros pojavio i poznati trgovac oružjem Zvonko Zubak, no ubrzo se utvrdilo da to nije Zubak koji je optuženoj stranačkoj blagajnici Branki Pavošević predao donaciju od 10.000 eura.

- Ja stvarno ne znam tko je ovaj čovjek. Meni je došao neki drugi Zubak, kazala je Pavošević nakon što je Zubak u sudnici ustvrdio da gospođu koja ga je spomenula pitaju je li točno da je donirao novac.

HDZ-ov odvjetnik koji ga je i pozvao za svjedoka prethodno mu je pročitao istražni iskaz u kojem je Pavošević ispričala da je primala novac nakon što su donatore unaprijed najavili Ratko Maček ili Mario Zubović.

- Sve ovo liči mi na bosansku seriju "Lud, zbunjen, normalan", zaključio je Zubak.

Suđenje se nastavlja 27. svibnja kada se očekuju svjedočenja direktora HT-a Ivice Mudrinića, nekadašnjeg čelnika Janafa i Ine Dubravka Tkaličića te bivšeg direktora Hrvatskih voda Slavka Rajnovića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter