Fimi media: Sudenje 16. travnja, svjedocit ce i Kosor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke i premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slucaju Fimi media trebalo bi poceti 16. travnja, a na sudenju ce, medu ostalim, svjedociti sadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor te cjelokupno predsjedništvo stranke.

Na pripremnom rocištu u srijedu sutkinja Ivana Calic odredila je pocetak sudenja te prihvatila 150 svjedoka obrane i USKOK-a, dok ce o ostalim predloženim svjedocima odluciti tijekom postupka. Obrana je u utorak predložila oko 200 svjedoka, a tužiteljstvo 349.

U slucaju Fimi media na optuženickoj klupi zbog izvlacenja više od 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija naci ce se HDZ kao prva politicka stranka pod kaznenim progonom, zatim njezin bivši celnik Sanader, bivši dužnosnici stranke - glasnogovornik Ratko Macek, riznicar Mladen Barišic i blagajnica Branka Pavoševic te Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi media po kojoj je slucaj dobio ime.

Barišic, Pavoševic i Jurak priznali su krivnju, no nisu se nagodili s USKOK-om kao optuženi Anita Loncar Papeš i Bojan Dimic, preko cijih tvrtki se, u suradnji s Fimi medijom, takoder izvlacio novac iz državnih institucija i tvrtki u HDZ-ov crni fond.

Loncar Papeš je temeljem nagodbe osudena na 11, a Dimic na 6 mjeseci zatvora, a zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

Optužnica u slucaju Fimi media s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuda, a rijec je o trecoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slucaju Hypo i nezakonito uzimanje provizije u slucaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt, a Sanaderu se za te slucajeve vec sudi.


Podijeli: Facebook Twiter