Fimi media: Sanaderu devet godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi media Nevenka Jurak te bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček.

Ivo Sanader nepravomoćno je danas u aferi Fimi media osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od devet godina. Sanader je, kao i ostali optuženi proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku su u cijelosti priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima. HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna. Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdio je da je nevina žrtva političkog progona.

Sutkinja: Zakone kršili oni koji su bili izabrani da ih provode

Obrazlažući presudu sutkinja Ivana Čalić utvrdila je da se korupcijske posljedice skupine Ive Sanadera i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat' te da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze. U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu.

"Na stup srama stavljeni su i oni članovi HDZ-a koji s ovim nemaju veze. Iako mnogi članovi nisu očekivali pogodnosti na ime članstva sada i oni nose breme ovog kaznenog postupka", kazala je sutkinja.

Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Izbor za čelne pozicije se, kaže, svodio na one kojima nije bio mrzak odnos 'političko interesne kupovine' te one koji bi za ostanak na dužnosti slijepo slušali one koji su ih tamo postavljali. Takvi su direktori radili na štetu tvrtki kojima su bili na čelu, što se poput domino efekta odrazilo na loše poslovanje, smanjenje plaća i gubitke radnih mjesta, zaključio je sud.

Sve to dovelo je da HDZ, kao stranka na vlasti, pod vodstvom Ive Sanadera u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak. "Kakva je to poruka kada zakone krše oni koji su izabrani da ih provode?", zapitala se sutkinja podsjećajući da je HDZ kao stranka na vlasti od građana dobio ovlast da donosi zakone, upravlja državom i represivnim aparatom. "Kada takva stranka krši zakon ona ruši i temelj pravne države", upozorila je sutkinja.

Karamarko: Presuda HDZ-u je presedan, žalit ćemo se

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je presedanom u europskoj praksi nazvao nepravomoćnu presudu protiv HDZ-a u slučaju Fimi media, te poručio da HDZ "nikada neće prihvatiti kolektivnu odgovornost". 

"Javnosti i članovima HDZ-a želim poručiti da smo potpuno uvjereni da nismo odgovorni i da ćemo se žaliti. Nikada nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. Pojedinci koji su počinili kaznena djela moraju odgovarati, no kolektivna odgovornost stranke ne dolazi u obzir", izjavio je Karamarko novinarima u središnjici HDZ-a. 

"Ovu stranku čini više od 200 tisuća poštenih ljudi, građana ove zemlje, od kojih mnogi i sami imaju socijalne probleme uzrokovane lošim radom ove Vlade i ne možemo stranku proglašavati lopovskom", naglasio je Karamarko.

Najavio je da će se HDZ žaliti na presudu, jer su "sigurni da će se ona zloupotrebljavati u političke svrhe".

Milanović: Dojmovi u javnosti ostaju

"Samo zbog interesa medija ću komentirati nepravomoćnu presudu. Ne želim nikome zlo, sud neka odluči svoje, a dojmovi u javnosti ostaju", rekao je u utorak u Canberri premijer Zoran Milanović povodom presude u aferi Fimi media, prenosi se na internetskoj stranici hrvatske vlade.

Najavio je detaljniji komentar nakon pravomoćnosti presude o kojoj će u drugom stupnju odlučivati Vrhovni sud Republike Hrvatske. "Ali ovo sve skupa nam kao društvu ne čini dobro i pitanje je jesmo li nakon ovoga bolji ljudi i bolje društvo", zaključio je premijer.

Miletić: Vjerujem da će ovaj slučaj podići svijest u borbi protiv korupcije

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je danas kako vjeruje da je presuda u slučaju Fimi media podigla svijest o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj i šire, te da će hrvatska država nakon toga biti bolje društvo.

Radi se o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi koju je sada neprimjereno komentirati, istaknuo je u izjavi za Hinu Miletić. Dodao je kako je u ovom trenutku puno životnih problema pred svim građanima Hrvatske, te stoga vjeruje "da ćemo se sada okrenuti osiguranju održive budućnosti Hrvatske".

"Prošlost ostavljamo sudovima i povjesničarima. Vjerujem da su lekcije naučene", ocijenio je Miletić. "HDZ će se vrlo teško izvući iz ovakve financijske situacije, ali pravnu državu moramo svi poštovati, a upravo je bivše vodstvo HDZ-a maksimalno kršilo vrijednosti demokracije i pravne države", poručio je Miletić.

Reakcije političara i stranaka

"Državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog, to je poruka ovog suđenja", izjavila je bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor, danas nezavisna saborska zastupnica koja nije željela komentirati prvostupanjsku presudu. Kazala je i da, kao bivša suradnica Ive Sanadera i bivša predsjednica HDZ-a, ne osjeća nikakvu odgovornost za njihove zločine. "Ne možete osjećati odgovornost ako zaista niste ništa primijetili", rekla je.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan uvjeren je da je nepravomoćnom presudom protiv HDZ-a "osramoćena ne samo jedna stranka, nego i hrvatska država". "Pokazalo se da se na najgrublji mogući način može zloupotrijebiti povjerenje birača koje su dobili na izborima, uzimajući njihov novac za svoju osobnu i stranačku korist", rekao je Dragovan. Dodao je kako žali zbog toga, ali i kako se nada da će i pravomoćna presuda biti jednaka današnjoj te da će državi biti vraćen protupravno oduzeti novac.

"Presuda je nepravomoćna, ali svakako je snažna poruka da je dosta krađe u ovoj državi", izjavio je predsjednik HNS-ovo Kluba zastupnika Jozo Radoš, koji smatra da je kod takvih procesa nematerijalna šteta puno veća od materijalne te da bi kazne trebale biti vrlo stroge. 

Laburist Dragutin Lesar presudu gleda kroz prizmu sposobnosti države da oduzme protuzakonito stečenu imovinu. "Ako i kada ova presuda bude pravomoćna, bit će zanimljivo vidjeti sposobnost države da izvrši taj dio presude i oduzme protuzakonito stečenu imovinu, jer u svim dosadašnjim predmetima država je tu padala na ispitu", izjavio je Lesar, ne želeći komentirati prvostupanjsku odluku suda. "Radi se o iznosima od kojih se ljudima sigurno vrti u glavi, spominju se iznosi od dva, dva i pol, šest milijuna...", kazao je Lesar koji je izračunao da radnik u Hrvatskoj uz prosječnu plaću od 5.500 kuna u cijelom radnom vijeku zaradi 2,6 milijuna kuna.

Pusić: Ako se presude potvrde, u pitanju funkcioniranje HDZ-a

"Ako se presude potvrde, radi se zaista o zastrašujućim razmjerima štete i zastrašujućem načinu ponašanja. Jedna je stvar kada se o tome samo govori, ali kad se počinje sudski konstatirati, stavlja cijelu političku scenu u jednu drugačiju perspektivu. Vidjet ćemo kakva će biti pravomoćna presuda, ali ako bude bilo što slično ovome, dovodi u pitanje funkcioniranje političke stranke", rekla je prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić novinarima.

Zagrebački Županijski sud nepravomoćno je proglasio krivim HDZ te bivšeg premijera i čelnika te stranke Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je i nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Upravo zbog nepravomoćnosti presude, Pusić nije htjela ulaziti u njezine detalje. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter